De vliegshow in Ede in 2015, toen nog met moderne vliegtuigen.
Volledig scherm
PREMIUM
De vliegshow in Ede in 2015, toen nog met moderne vliegtuigen. © Herman Stover

Vliegveld uit WOII strijkt neer in Ede

EDE - Meest opvallende onderdeel van de Edese plannen voor de 75-ste herdenking van operatie Market Garden is het plan van Wings of Freedom. Aan de Kade willen ze een historisch tijdelijk vliegveld inrichten. Inclusief vliegende kisten uit die tijd. 

Ze gaan het eigenlijk precies zo doen als toen in de Tweede Wereldoorlog. Op een weiland van een boer wordt een tijdelijke vliegbasis ingericht. Tenten, een landingsbaan en een geïmproviseerde verkeerstoren. Vanaf 22 augustus 2019 kunnen bezoekers in Ede zien hoe het moet zijn geweest. ,,Het is echt onze bedoeling om een vliegveld te laten zien zoals het toen ongeveer geweest moet zijn'', zegt Martin Schoonderbeek van de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow. Anders dan toen zijn straks de kampen en de vliegtuigen van de verschillende legers gebroederlijk naast elkaar te zien. Zo is er volgens de planning een Duits kamp, maar ook een Canadees en een Brits kamp. De historische vliegtuigen moeten vanuit heel de wereld naar Ede komen om daar te landen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei