Volledig scherm
PREMIUM
Opening van de Smederij en daarbij het Historisch Militair Platform in Ede. © Smederij Ede

Vloeken in de museale kerk bij De Smederij in Ede

EDE - Ooit een militaire werkplaats, nu een eigentijds museum. Het Platform Militaire Historie Ede bouwde de voormalige smederij op het kazerneterrein om tot militair-historisch informatiepunt.

Een voormalig telexist wijst naar een kartonnen sigarettenpakje. ,,Weet je wat we daar vroeger mee deden?” Het antwoord na een weifelende ontkenning: er werden kaarten voor een kaartspel van geknipt. De dienstplichtveteraan is lang niet de enige bezoeker bij wie voorwerpen bij het militair-historisch informatiepunt levendige herinneringen oproept. Het ‘museum nieuwe stijl’ in de oude smederij op het kazerneterrein dient tevens als uitvalsbasis van het Platform Militaire Historie Ede dat daarmee eindelijk een prominente eigen plek heeft op historische grond.

Voorzitter Ed van Seters is beduidend enthousiast als hij een groep bezoekers door de expositie leidt. Wie net als Van Seters links van de ingang begint, stapt de vooroorlogse periode in. Bajonetten en kepies achter glas, maar ook een mannequin met kledij van het vierde Regiment Veldartillerie. Geen toeval: de eenheid was in Ede gelegerd. ,,Dit uniform heeft vrijwel zeker op deze grond gelopen”, aldus Van Seters. Hoewel hij het nog wel even noemt, hoeft hij aan de geïnteresseerde bezoekers eigenlijk niet uit te leggen dat dat best bijzonder is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Burgemeester Verhulst: Georganiseerde misdaad? We pikken het niet!
    PREMIUM

    Burgemees­ter Verhulst: Georgani­seer­de misdaad? We pikken het niet!

    EDE - Burgemeesters klagen dat ze steeds meer in de rol van crimefighter worden gedwongen. Burgemeester Bruls van Nijmegen luidt namens zijn 78 burgemeesters in Oost-Nederland de noodklok. Hans Beenakker van Tiel vindt dat hij niet tegelijk crimefighter én burgervader kan zijn. Burgemeester René Verhulst van Ede voelt zich geen sheriff, maar hij heeft er geen moeite mee een vuist te maken tegen de georganiseerde criminaliteit.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei