Volledig scherm
De voedselbank vormde recent nog het onderwerp en de locatie voor een journalistieke voorstelling. © Herman Stöver

Voedselbank hoopt alsnog in huidige pand te kunnen blijven

EDE - De voedselbank in Ede hoopt misschien toch aan het huidige pand aan de Frankeneng te kunnen blijven. In maart werd duidelijk dat de Voedselbank zelf in financiële nood zit. De gemeente wil helpen zoeken naar een ander pand, maar dat is nog verre van rond. En dus werkt de voedselbank aan een plan B.

Veel vrijwilligers blijven het liefs in het oorspronkelijke pand. “Dat biedt een duurzamer perspectief.”

Nadat de Voedselbank de noodklok luidde, vroegen politieke partijen om opheldering bij de gemeente. De PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks steldenraadsvragen. Later wordt duidelijk dat de gemeente Ede niet structureel wil bijdragen, maar wel wil meedenken naar een oplossing.

Honderd gezinnen afhankelijk

Ongeveer 100 gezinnen nemen op dit moment elke vrijdag een voedselpakket in ontvangst. Veertig vrijwilligers zorgen wekelijks voor het vullen van de kratten met hulp van groothandels, voedselketens, kerken en moskeeën. Onder de vrijwilligers zijn ook ex-klanten van de Voedselbank. Zij bieden nu de hulp die zij zelf ook nodig hadden.

De Voedselbank blijft in gesprek met de gemeente. Een gymzaal in Veldhuizen was eerder in beeld, maar die locatie is inmiddels afgevallen, vertelt voorzitter van de Voedselbank Just Hageman. Hij ziet een enorme drive bij de vrijwilligers om actief mee te denken. Voor de vrijwilligers voelt de alternatieve locatie die de gemeente biedt, niet als een duurzame oplossing.

Onderzoek naar extra inkomsten

Onder de vrijwilligers zijn ondernemers en mensen met een netwerk. Op dit moment wordt door hen gekeken of ondernemers en andere Edenaren het benodigde geld kunnen brengen. ,,Als we extra geldstromen op gang kunnen brengen is verhuizing niet nodig. Daar richten we ons nu op, waarbij we alle hoop hebben dat dit gaat slagen. We doen er alles aan om de Voedselbank te laten voortbestaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei