Het centrum van Ede.
Volledig scherm
Het centrum van Ede. © Herman Stöver

Voorstel om winkels in Ede te openen met kerst dreigt te sneuvelen

EDE - De kans dat Edenaren met de kerstdagen bij elke willekeurige winkel in hun woonplaats boodschappen kunnen doen, is erg klein. Het college van burgemeester en wethouders is tegen het voorstel van D66 en PvdA om ondernemers zelf te laten bepalen of zij hun winkel openen met kerst. 

Dat is nu verboden op kerstavond en eerste kerstdag. ,,In het bestuursakkoord staat dat dit niet kan’’, zegt wethouder Lex Hoefsloot. Op tweede kerstdag mogen enkel een aantal supermarkten en de Media Markt open.

Letterlijk zegt het akkoord: ‘Over de verruiming van de winkeltijden openstelling verschillen de coalitiepartijen fundamenteel van standpunt. We hebben besloten de komende vier jaar de bestaande winkelopenstelling - ook die op zondag in de bebouwde kom van Ede - te handhaven. Deze openstelling wordt niet verruimd naar andere delen van de gemeente Ede.’

Unaniem besluit

Hoefsloot (GroenLinks) voegt eraan toe dat het besluit in het college unaniem is genomen. ,,Als een van de vijf collegepartijen zich in de gemeenteraad anders opstelt, ontstaat er een groot onderling probleem. Maar ik verwacht niet dat dit gebeurt.’’

D66 en PvdA willen hun voorstel behandelen in de gemeenteraadsvergadering van volgende week donderdag. De twee oppositiepartijen vinden het niet meer van deze tijd dat de gemeente bepaalt wanneer ondernemers hun winkel openen; dat kunnen ze heel goed zelf. 

Geen steun 

Stephan Neijenhuis (D66) verwachtte steun van andere niet-christelijke partijen voor het voorstel. ,,Die zijn meestal wel voor maatregelen die meer vrijheid geven aan Edese ondernemers’’, zei hij eerder. Gezien de uitlatingen van Hoefsloot, hoeft hij daar in dit geval niet op te rekenen. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei