Volledig scherm
Archieffoto. Een viering van Dierendag in kinderboerderij de Oude Hofstede te Ede.

Voortbestaan kinderboerderijen Ede voorlopig gewaarborgd

EDE - Kinderen in Ede kunnen blijven genieten van de paarden, kippen en konijnen op de twee kinderboerderijen. De beide instellingen in Ede krijgen extra subsidie van de gemeente. Zowel kinderboerderij de Oude Hofstede als kinderboerderij de Proosdij heeft moeite het hoofd boven water te houden. 

Die eerste kinderboerderij is eigendom van 's Heeren Loo. Op de boerderij werken cliënten van de zorginstelling, maar er worden ook verschillende sociale activiteiten voor de wijk georganiseerd. Om die reden geeft Ede al structureel subsidie.

Desondanks kwam de kinderboerderij jaarlijks 65.000 euro tekort. De afgelopen jaren is dat steeds bijgepast door de zorgorganisatie, maar die zegt dit nu niet meer te kunnen ophoesten. De tekorten ontstaan op de bedrijfsexploitatie en kunnen niet met zorggelden worden gedekt. 

Ede wil niet het hele bedrag ophoesten

Volledig scherm
Archieffoto. De Edese kinderboerderij de Proosdij tijdens de opening van een nieuwe pipowagen. © Herman Stover

Ede wil echter niet zomaar geld geven. Burgemeester en wethouders stellen voor om jaarlijks 23.000 euro extra aan subsidie te geven aan de kinderboerderij bij de wijk Veldhuizen. Omdat een deel van de kinderboerderij ook bedoeld is voor cliënten van de zorgorganisatie, wil de gemeente niet het hele bedrag ophoesten. Met dit bedrag erbij, draagt Ede al voor 70.000 euro bij aan de kinderboerderij. Voor Kinderboerderij de Oude Hofstede in de wijk Maandereng ligt het anders.

De organisatie kreeg jarenlang 60.000 euro per jaar aan subsidie. De laatste jaren is dat gewijzigd naar 40.000 euro. 

Daarmee redt de kinderboerderij het echter niet om de activiteiten kostendekkend te maken. Ede wil daarom nu 20.000 euro extra aan subsidie geven zodat de kinderboerderij de boel draaiende kan houden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei