Volledig scherm
© ANP/Koen Suijk

Vragen ChristenUnie Ede over opleveren bouwgrond zonder gasaansluiting

EDE - Nieuwbouwwoningen worden in Ede sinds 1 juli in principe niet meer aangesloten op het gasnet. Dat heeft tot gevolg dat de gemeente bij het bouwrijp maken van de grond ook geen gasaansluitingen meer hoeft aan te leggen. 

Gemeenteraadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) constateert nu dat de grondprijs hetzelfde is gebleven, terwijl de gemeente de kosten voor de gasaansluitingen niet meer heeft. Hij heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Van der Beek heeft het gevoel dat de consument nu dubbel betaalt. Aan de ene kant krijgt hij geen gasaansluiting meer, maar kost de bouwrijpe grond net zoveel. Aan de andere kant moet hij veel geld investeren in kostbare duurzame alternatieven, bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Hij wijst er verder op dat woningbouwcorporatie Woonstede een van de grootste 'slachtoffers' is van het dubbel betalen. ,,We willen graag dat de corporatie haar woningen verduurzaamt’’, aldus Van der Beek. ,,Hopelijk kunnen we ze van een dubbele kostenpost afhelpen, zodat er meer ruimte komt om te investeren in duurzame sociale nieuwbouw.’’

Bouwrijp

Het raadslid wil onder andere van burgemeester en wethouders horen hoe er met de geraamde kosten voor het bouwrijp maken van grond wordt nu de aansluitverplichting op het gasnet is vervallen. Daarnaast wil hij van B en W weten wat ze vinden van zijn stelling dat kopers van grond nu dubbel betalen. Ook vraagt hij het college of het mogelijk is de kosten die voorheen voor de aansluiting op het gasnet werden gemaakt, nu kunnen worden aangewend voor de verduurzaming van sociale huurwoningen. ,,We willen tenslotte graag dat Woonstede de woningen verduurzaamt’’, meent Van der Beek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei