Vrijgemaakt door de muziek: ‘Of het wijs is een concertzaal te beginnen, is een andere vraag’

Het gesprekDe Edese ondernemer Nando Eskes is succesvol met zijn website voor dagjes uit, maar besloot daarnaast een — ongesubsidieerde – concertzaal te openen in zijn woonplaats. Muziek maakte hem meer mens, zegt hij.

In de banken van de Grote- of Sint Janskerk in Montfoort hoorde Nando Eskes (46) als jochie de dominee donker preken, van zonde en schuld. Ondertussen zag hij door de ramen het schitterende licht naar binnen vallen. 

Nando Eskes in de voormalige gereformeerde Noorderkerk, nu omgevormd tot Edesche Concertzaal.
Volledig scherm
Nando Eskes in de voormalige gereformeerde Noorderkerk, nu omgevormd tot Edesche Concertzaal. © Herman Stöver

Dáár moest God de hand in hebben, niet in die zwaarte die vanaf de kansel over de gemeente neerdaalde, niet in de duistere wolken thuis.

Het moet zijn onafhankelijke geest zijn geweest die Eskes dat inzicht bracht. Dezelfde die hem op de middelbare school al tot activisme aanspoorde, die hem op de resten van een getroebleerde jeugd een leven bracht als echtgenoot, vader, mediaondernemer met het sterke internetmerk DagjeWeg.NL – voor uitjes dicht bij huis – én exploitant van de Edesche Concertzaal in een voormalige kerk. Met aan zijn zijde altijd God, die hij herkent in de muziek.

Een mediaondernemer die een ongesubsidieerde concertzaal voor klassieke muziek begint, in Ede. Ik denk: die man is gek óf hij is heel rijk en weet niet wat hij met z’n geld moet doen.
,,Het tweede is niet zo, het eerste moet een beetje waar zijn. Geld is voor mij een middel, geen doel. Ik ben maatschappelijk betrokken en ik vind ondernemen leuk. Of het wijs is dan een concertzaal te beginnen, is een andere vraag.

Toen ik eraan begon, was het crisistijd en werd flink bezuinigd op cultuur. Ook klassieke muziek was de dupe. Dit was een tegenzet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei