Volledig scherm
De geurkaart die naar een drugslab ruikt © DG

Waar ruikt een drugslab naar? Edenaren krijgen geurkaart om met neus mee te speuren

EDE - Ede gaat geurkaarten te verspreiden onder de inwoners van Ede. Op die manier kunnen Edenaren meehelpen om drugslabs op te sporen waar xtc wordt geproduceerd. De geurkaarten worden verspreid in wijken waar drugsafval is gedumpt. 

De geur van een drugslab is vrij specifiek en herkenbaar. Het ruikt zoet en doet denken aan gestampte muisjes.

Dat ‘drugslab-luchtje’ is nu te ruiken op geurkaarten die de gemeente gaat verspreiden. Dat helpt bij het herkennen van de geur van een mogelijk drugslab in de omgeving.

Gevaar voor de omgeving

Burgemeester René Verhulst van Ede: ,,Een drugslab in je buurt is gevaarlijker dan dat je denkt. Het wordt vaak slordig in elkaar gezet. Het gevaar op brand of ontploffing is daardoor heel groot. Dit kan gevolgen hebben voor een hele wijk.’’ 

Volledig scherm
De ontmanteling van een drugslab. Foto ter illustratie. © Meesters Multi Media / Bart Meesters

Verhulst vervolgt: ,,Daarnaast betekent de productie van drugs ook dat er drugsafval dumpingen plaatsvinden. Dit afval bevat gevaarlijke stoffen die vervuilend zijn.”

Om drugslabs te ontdekken is het heel belangrijk dat buurtbewoners of verhuurders alert zijn, aldus de gemeente. Ede en de politie roepen op om te helpen om deze criminaliteit te stoppen en de buurt veiliger te maken door ogen en oren open te houden en verdachte meldingen door te geven.

Burgemeester Verhulst: ,,Wij weten dat het voor mensen heel lastig is om te melden als het bijvoorbeeld je buren betreft. Daar hebben we natuurlijk begrip voor. Hiervoor is dan ook Meld misdaad anoniem in het leven geroepen. Daar kan je volledig anoniem een melding maken van wat je ziet, hoort of ruikt.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei