Op het voormalige fabrieksterrein van de Enka in Ede is inmiddels een woonwijk gebouwd. In de bodem is een pluim verontreinigd grondwater achtergebleven die langzaam richting een natuurgebied verschuift.
Volledig scherm
PREMIUM
Op het voormalige fabrieksterrein van de Enka in Ede is inmiddels een woonwijk gebouwd. In de bodem is een pluim verontreinigd grondwater achtergebleven die langzaam richting een natuurgebied verschuift. © BOEi

Waarom het stinkt in Ede-Zuid; de ‘smeerpijp’ die vervuild grondwater moet lozen is ‘second best oplossing’

podcastEDE - Het afvoeren en in de Nederrijn bij Wageningen lozen van vervuild Edes grondwater is een ‘second best’ oplossing. Ter plekke schoonmaken is beter. De beschikbare techniek is nu alleen niet goed genoeg. Maar elke vijf jaar wordt bekeken of dat wél het geval is.

11 reacties

 • Anneke Dijk

  2 weken geleden
  Iedereen en zn hond weet hoe enorm vervuilend die Enka was, er was een enorm meer vol gif op het terrein. Dat daar gewoon bovenop gebouwd is dat is de beerput die stinkt. Hoe heeft dat nou in ons land kunnen gebeuren? Enka moet de grond schoon achterlaten, zo simpel is het. En op vervuilde grond mag je geen woningen bouwen, waarom is dat dan toch gebeurd? Dit is echt heel erg, dit riekt naar enorme corruptie en fraude.
 • J. Nuijens

  4 weken geleden
  Waar haalt mevrouw Van Dijk vandaan, dat er sprake is van corrupte ambtenaren? Lekker goedkoop scoren van mevrouw. Waarom laat De Gelderlander zulke onzin / leugens toe op haar site?
 • Hennie Brouwer

  4 weken geleden
  Vteemd maar vooral hypocriet. Mopperen op Frankrijk en Duitsland die de Rijn enorm vervuil(d)en. Het water is inmiddels een stuk schoner. Vistrappen zijn aangelegd voor ook terugkeer van de zalm. Ruimte voor de rivieren wordt vervuiling voor de rivieren. Schandalig dat deze troep onze prachtige Uiterwaarden en de De Rijn vervuilen en erger: al tijd, energie en het geld dat in natuurontwikkeling is gestopt is gewoon voorniets geweest. Als dank zware metalen en andere ziekmakende troep.
 • Pablo De Brito

  4 weken geleden
  Waarom laat Wageningen dit toe? De Rijn is weer het afvalputje. En niet goed voor het milieu en de dieren .etc
 • Pablo De Brito

  4 weken geleden
  Waarom moet dit geloosd worden in Wageningen. Het is nota bene van Ede al die viezigheid. Ruim t lekker zelf op. Binnenkort kun je niet meer recreëren bij de Rijn door de stank overlast van Ede. Plus dat het slecht is voor het milieu waarom doet Wageningen hier niets aan?
 1. Angst voor bewapening boa: burgemeesters vrezen dat ze te veel op politieagenten gaan lijken
  PREMIUM
  43

  Angst voor bewapening boa: burgemees­ters vrezen dat ze te veel op politie­agen­ten gaan lijken

  Veel gemeenten in Oost-Nederland staan huiverig tegenover verdere bewapening van hun boa’s. Ze vrezen onder meer dat een boa te veel op een politieagent gaat lijken. De vraag naar hulpmiddelen als pepperspray, wapenstok en handboeien neemt onder boa’s en hun vakbonden toe omdat de boa een steeds grotere rol speelt in handhaving en toezicht en daarbij vaker te maken krijgt met agressie en geweld.

In samenwerking met indebuurt Ede

 1. Auto rijdt voortuin in en vlucht weg met ander voertuig
  Play

  Auto rijdt voortuin in en vlucht weg met ander voertuig

 2. Relschoppers gooien met stenen, glas en fakkels bij stadion De Vijverberg
  Play

  Relschop­pers gooien met stenen, glas en fakkels bij stadion De Vijverberg

De Vallei