Op het voormalige fabrieksterrein van de Enka in Ede is inmiddels een woonwijk gebouwd. In de bodem is een pluim verontreinigd grondwater achtergebleven die langzaam richting een natuurgebied verschuift.
Volledig scherm
PREMIUM
Op het voormalige fabrieksterrein van de Enka in Ede is inmiddels een woonwijk gebouwd. In de bodem is een pluim verontreinigd grondwater achtergebleven die langzaam richting een natuurgebied verschuift. © BOEi

Waarom het stinkt in Ede-Zuid; de ‘smeerpijp’ die vervuild grondwater moet lozen is ‘second best oplossing’

podcastEDE - Het afvoeren en in de Nederrijn bij Wageningen lozen van vervuild Edes grondwater is een ‘second best’ oplossing. Ter plekke schoonmaken is beter. De beschikbare techniek is nu alleen niet goed genoeg. Maar elke vijf jaar wordt bekeken of dat wél het geval is.

9 reacties

 • J. Nuijens

  1 jaar geleden
  Waar haalt mevrouw Van Dijk vandaan, dat er sprake is van corrupte ambtenaren? Lekker goedkoop scoren van mevrouw. Waarom laat De Gelderlander zulke onzin / leugens toe op haar site?
 • Hennie Brouwer

  1 jaar geleden
  Vteemd maar vooral hypocriet. Mopperen op Frankrijk en Duitsland die de Rijn enorm vervuil(d)en. Het water is inmiddels een stuk schoner. Vistrappen zijn aangelegd voor ook terugkeer van de zalm. Ruimte voor de rivieren wordt vervuiling voor de rivieren. Schandalig dat deze troep onze prachtige Uiterwaarden en de De Rijn vervuilen en erger: al tijd, energie en het geld dat in natuurontwikkeling is gestopt is gewoon voorniets geweest. Als dank zware metalen en andere ziekmakende troep.
 • Pablo De Brito

  1 jaar geleden
  Waarom laat Wageningen dit toe? De Rijn is weer het afvalputje. En niet goed voor het milieu en de dieren .etc
 • Pablo De Brito

  1 jaar geleden
  Waarom moet dit geloosd worden in Wageningen. Het is nota bene van Ede al die viezigheid. Ruim t lekker zelf op. Binnenkort kun je niet meer recreëren bij de Rijn door de stank overlast van Ede. Plus dat het slecht is voor het milieu waarom doet Wageningen hier niets aan?
 • ruben bos

  1 jaar geleden
  Dit betekent dus natuurschade aan de Rijn, natuurgebeid De Blauwe Kamer en aan het Binnenveld aangezien de stoffen het Valleikanaal in zullen stromen... De gemeente Ede heeft jaren lang enorm veel financieel voordeel behaald door de Enka en dan maar dumpen en 50,000 zelf inleggen vreemd verhaal.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei