Volledig scherm
Een wagen van de Explosieven Opruimingsdienst bij een eerdere inzet in Wageningen (Foto ter illustratie). © DG/Harold Schuil

Wandelaar vindt ‘zak granaten’ langs N224 in Ede

EDE - Een wandelaar heeft maandagochtend in het bos langs de N224 bij Ede explosieven, mogelijk granaten gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is naar Ede gekomen om de zaak te onderzoeken en veilig te stellen.

Rond 11.00 's ochtends werd de politie ingeseind omdat iemand ‘een zak met granaten’ had gevonden. Een deel van de omgeving werd afgezet. 

Explosievenverkenners van de politie

Speciaal daarvoor opgeleide explosievenverkenners van de politie werden naar de vindplaats gestuurd om de situatie in te schatten. Besloten werd dat de N224 niet hoefde te worden afgezet.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is vervolgens ingeseind. Die zal beslissen wat er met de vondst moet gebeuren. Mogelijk wordt de vondst ter plekke vernietigd, maar het kan ook zijn dat de explosieven op een andere locatie tot ontploffing worden gebracht.

Market Garden

Om wat voor explosieven het gaat, is nog niet duidelijk. Volgens de eerste meldingen zou het om een zak granaten gaan, maar daar kan de politie geen duidelijkheid over geven. 

De Ginkelse Heide was in september 1944 de locatie voor de luchtlandingen van operatie Market Garden. Daarnaast is het gebied ten oosten van Ede ook al jaren militair oefenterrein.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei