Volledig scherm
Burgemeester René Verhulst spreekt nieuwe inwoners van Ede toe. © Herman Stöver

Warm welkom moet nieuwe Edenaren uit hun bubbel houden

EDE - ‘Welkom in Ede!’ luidde de boodschap in de Edese raadzaal. Zaterdagochtend stond het welkomstmomentje voor nieuwe inwoners op het programma. Verschillende rondleidingen en een kennismaking met het gemeentebestuur, stond de kersverse inwoners van Ede te wachten.

,,Iets meer dan twee jaar geleden was ik zelf een nieuwkomer in deze gemeente’’, vertelt de Edese burgemeester René Verhulst. Hij opent deze ochtend voor een volle raadszaal. Jong en oud zijn samengekomen om kennis te maken met hun nieuwe woonplaats. 

,,Wat ik mij nog kan herinneren van die eerste week is dat de inschrijvingsprocedure erg onpersoonlijk was. Het eerste wat je namelijk toegestuurd krijg van de gemeente is een rekening’’, vertelt Verhulst uit eigen ervaring. ,,We vonden het wel op z’n plaats om jullie daarom eerst eens warm welkom te heten.’’ Kinderburgemeester Lisa van der Burgh voegt hier nog aan toe: ,,Voor alle kinderen in de zaal: er is hier echt heel veel leuks te doen. We hopen dat jullie je snel thuis voelen.’’

‘Ga eens de bossen verkennen’

Een video werd vertoond waarin de hoogtepunten van de Ede de revue passeren. De militaire geschiedenis, haar natuur en cultuur. Wethouder Hester Veltman-Kamp vertelt over het belang van dat laatste. ,,Cultuur is hetgeen wat onze gemeente een karakter geeft. Met een open vizier kan het je verwonderen.’’ Ze verwijst naar de verschillende culturele instanties, zoals Cultura en Akoestikum.

Daarna is het de beurt aan wethouder Peter de Pater, die als advies geeft om de bossen te verkennen. ,,Ga eens lekker de natuur in. We hebben er hier genoeg van. Zowel de wielerliefhebber als de wandelaar kan hier goed terecht.’’ Het slotakkoord van de presentatie is aan wethouder Willemien Vreugdenhil. Ze maakt de zaal enthousiast over de ontwikkelingen in de binnenstad. ,,Momenteel zijn we bezig met veel renovaties. We hebben inmiddels een mooi plein en de gevels gaan weer terug naar originele staat. Dat is iets om trots op te zijn.’’

Slapende reus

Voordat de rondleidingen begonnen, is er voor de bewoners de kans om even met de burgemeester te spreken. ,,Ede is een slapende reus’’, argumenteert Verhulst. ,,De gemeente is veelzijdiger dan je in eerste instantie denkt. We willen voorkomen dat nieuwe inwoners in hun bubbel gaan zitten. Deze bijeenkomst moet daaraan bijdragen. Ik vind het daarom ook erg geslaagd. In de toekomst zullen we zeker kijken hoe we nog meer een helpende hand kunnen bieden.’’

Marjolein Admiraal (38), Julian Admiraal (2), Emme Admiraal (4), Arjan Admiraal (39)

Volledig scherm
© Herman Stöver

De familie Admiraal verhuisde eind 2017 vanuit Arnhem naar Ede. Een goede beslissing, vertelt Marjolein Admiraal: ,,De kinderen kunnen nu lekker veilig op straat spelen. Het is een stuk gemoedelijker en rustiger hier, dat is erg fijn. Ook hebben we nu een mooie grote tuin waar de kleine twee hun gang in kunnen gaan.” De nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden die Ede biedt heeft het gezin naar de raadszaal gebracht. ,,Toen we hier net kwamen wonen hadden we het erg druk. Nu vonden we het tijd om meer om ons heen te kijken. Als de kinderen het nog gezellig vinden haken we straks ook aan bij de rondleiding door het centrum.”

Ank Grotenboer (74)

Volledig scherm
© Herman Stöver

Sinds april woont Ank Grotenboer in Ede. Voor haar is ‘de prachtige natuur’ de grote reden geweest om te verhuizen. ,,Ik vind het echt heerlijk om in zo’n natuurrijke omgeving te leven. Ik kan de fiets pakken en ben binnen een paar minuten in het bos. Dat doe ik dus ook regelmatig.’’ Wat Ede verder nog te bieden heeft, moet ze nog ontdekken. ,,Maar tijdens deze middag heb ik al veel inspiratie opgedaan. Er werden namelijk goede tips door de wethouders gegeven. Zo staat een bezoek aan Akoesticum op de planning. Ik woon er vlakbij, maar wist niet dat je daar zo naartoe kan.” Ook vond ze het erg leuk om burgemeester Verhulst even te spreken. ,,Nu heb ik ook een beetje een beter beeld van hem.”

Marion Wijbenga (29) en Henk Wijbenga (31)

Volledig scherm
© Herman Stöver

Marion en Henk Wijbenga wonen iets langer dan een halfjaar in Ede. Hiervoor hebben ze vijf jaar in Utrecht gewoond. Ze zijn verhuisd voor de natuur en het gevoel van de stad. ,,De mentaliteit hier in Ede is anders. We merken dat het hier veel gemoedelijker is. Als je op straat loopt word je soms spontaan aangesproken, dat misten we in Utrecht. Ook sporten we beide fanatiek. Zo houden we van wielrennen, wandelen en mountainbiken. De omgeving van Ede is daarvoor perfect.’’ Een derde reden is de bereikbaarheid. ,,Voor mijn werk pak ik elke dag de intercity naar Schiphol. Het station is op een steenworp afstand’’, vertelt Henk. ,,Dat is voor mij dus ideaal.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei