Christan van Kesteren van bio-energie centrale ‘Bio-Energie Ede’ aan de Geerweg.
Volledig scherm
PREMIUM
Christan van Kesteren van bio-energie centrale ‘Bio-Energie Ede’ aan de Geerweg. © Herman Stöver

Warmtenet Ede is duurzaamste van Nederland, hoe krijgt de stad dat voor elkaar?

EDE - Ede heeft volgens het Nationaal Warmtecongres met drie bio-energie installaties het duurzaamste warmtenet van Nederland. Hoe krijgt de stad dat voor elkaar?

4 reacties

 • Reeshofwarmte

  2 jaar geleden
  Totale Bullsh*t, er is in NL maar 1 groot duurzaam warmtenet en dat is mijnwater in Limburg. Warmtenetten boven 50 graden transport en levertemperatuur zijn niet te verduurzamen en dis ook niet toekomstbestendig. Op papier lijkt het heel wat maar in de echte meetbare wereld is een Hr CV ketel op ecostand vele malen duurzamer dan dat warmtenet waar 30-55% van de energie voor jan joker wordt oogewekt. Wat veel mensen niet weten is dat het warmtenet meetelt als isolatie van de woning en je dus veel meer energie moet gebruiken om het warm te houden... lekker duurzaam he ! ( en dus ook veel duurder
 • Merks

  3 jaar geleden
  Het is wat langer geleden, doch ook de kolen zijn ontstaan uit o.a. plantmateriaal materiaal dat veel CO2 heeft opgenomen en nu weer vrijkomt. Bij rotting van het hout gaat een belangrijk deel de grond in. Slechts een klein deel komt vrij.Rottend hout is van belang voor het bos. Dan moeten mensen minder CO2 uitstoten tbv biodiversiteit in het bos. Daarvoor hoeven we het bos niet kaal te harken.
 • Berloo

  3 jaar geleden
  De CO2 die vrijkomt is eerst door de planten opgenomen, dat is een verschil met kolen waar je koolstof dat al lang geleden is vastgelegd weer vrijmaakt.  Als je het snoeihout laat liggen rotten komt de CO2 ook vrij! Die nutrientenbalans is wel een punt, daarvoor zou de as naar het bos teruggebracht moeten worden
 • Merks

  3 jaar geleden
  Hoe kunt u dit duurzaam noemen? Er is niets duurzaams aan!- bij houtstook komt 15% meer CO2 vrij als bij een kolencentrale en 2x meer CO2 dan bij aardgas. Dat kan de atmosfeer er niet bij hebben. De concentratie van 400 ppm CO2 dient juist te dalen naar het normale niveau van 300 ppm.  - snoeiafval van bossen op zandgrond dient achter te blijven in het bos om de nutrientenbalans niet te verstoren, en voor behoud van de biodiversiteit.- de as van het verbrande hout moet worden afgevoerd als chemisch afval. Dat is geen circulair proces.Heel veel luchtvervuiling. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei