Volledig scherm
Spelen in waterplassen, het waterschap Vallei en Veluwe raadt het af. © Koen Verheijden

Waterschap: 'Vermijd contact met oppervlaktewater'

EDE - Het heeft gisteren en donderdag eindelijk af en toe weer eens flink geregend, maar dat is nog geen reden om alle voorzichtigheid met het oppervlaktewater te laten varen. Dat meent het waterschap Vallei en Veluwe.

 ,,Wij adviseren om contact met al het oppervlaktewater te mijden’’, zegt een woordvoerder van het waterschap. Dat betekent in de praktijk: niet zwemmen, pootje baden of spelen in (of met) oppervlaktewater en je hond er niet uit laten drinken. 

Na de buien op donderdag stonden op diverse plaatsen straten blank en speelden kinderen in het water. ,,We adviseren om ook het contact met dit water te vermijden, want het kan ook gezondheidsrisico's opleveren.’’ Het waterschap raadt mensen aan om bijvoorbeeld de handen goed te wassen als die in contact met oppervlaktewater zijn geweest. ,,Zwemmen of pootje baden kan op zich best, maar doe dat dan in officieel goedgekeurd zwemwater. Het water op die plekken wordt regelmatig gecontroleerd.’’ Deze zwemplaatsen zijn te vinden op zwemwater.nl.

Fikse regenbui

Hevige regenbuien, zoals die vooral donderdag vielen, brengen in principe vers en zuurstofrijk water in het systeem en zijn dus goed voor de kwaliteit van het water. ,,Maar na een lange periode van droogte kan een fikse regenbui juist ook problemen opleveren met de waterkwaliteit. Een zeer  droge grond, zoals we die nu hebben, neemt bijna geen water op, dus het regenwater loopt dan vaak direct het oppervlaktewater of het riool in. Dat gebeurt dus inclusief alles wat op straat ligt, zoals hondenpoep, olie en ander vuil.’’ Een ander probleem bij grote hoosbuien is dat het riool de hoeveelheid water niet aan kan. Daardoor kan vervuild water in het oppervlaktewater terechtkomen, met alle gevolgen van dien. 

Daarnaast zijn er op veel plaatsen uitbraken van blauwalg en botulisme. ,,Om daar echt van af te komen, moet de watertemperatuur onder de 20 graden zakken. Dat is nog lang niet zover. Een reden te meer om contact met niet-goedgekeurd water te mijden.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei