Volledig scherm
Nelleke Middendorp (links) en Atie van der Meent mogen niet terugkomen. © Herman Stöver

Weggestuurde vrijwilligsters Toon Hermanshuis in Ede mogen niet terugkomen

ZUTPHEN / EDE - Twee ex-vrijwilligsters Atie van de Meent uit Ede en Nelleke Middendorp uit Lunteren mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis in Ede. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde deze vrijdag dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen. 

De stichting heeft volgens de rechtbank zorgvuldig gehandeld bij het opzeggen van de overeenkomsten. De stichting stuurde het tweetal weg, omdat zij zich niet aan het nieuwe beleid hielden. Hierdoor was er sprake van een verstoorde relatie met de coördinatoren en andere vrijwilligers. 

Geen bescherming

De vrijwilligsters waren het hier niet mee eens en spanden daarom een rechtszaak aan.  Zij eisten dat de stichting verplicht zou worden hun weer als vrijwilligster aan het werk te laten. De twee vrouwen hadden geen arbeidsrechtelijke bescherming omdat er geen arbeidsovereenkomst was. 

Volgens de rechtbank heeft de stichting de vrijwilligsters meerdere keren duidelijk gemaakt dat zij – ondanks hun bezwaren daartegen – volgens het nieuwe beleid moesten werken. Dat hebben de vrijwilligsters niet gedaan. Daarom heeft de stichting de vrijwilligersovereenkomsten met Van de Meent en Middendorp   per direct kunnen beëindigen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei