Volledig scherm
Gerard van den Brink met de sakervalk op zijn arm. Rechts tipgever Edwin Donders en mede-scout Karina Wubben. © De Valk Roofvogels

Weggevlogen valk na drie dagen weer terug

LUNTEREN/ DUIVEN - Gerard van den Brink heeft na drie dagen zijn sakervalk terug. De vogel keerde gisteravond laat terug bij de valkenier uit Lunteren, nadat Edwin Donders de valk had gezien boven Duiven.

De valkenier stopte na het tiptelefoontje van Donders halsoverkop met zijn roofvogeldemonstratie en scheurde naar Duiven om de sakervalk terug te halen.

Van den Brink, een zeer ervaren valkenier en eigenaar van De Valk Roofvogels, was drie dagen bijna fulltime op zoek naar zijn 14 jaar oude vogel. Een paar keer ving hij hem bijna en gisteravond lukte dat eindelijk.

Kerktoren
De valk was woensdag weggevlogen tijdens een demonstratie in het centrum van Arnhem. De roofvogel vloog plots achter een kerktoren en verloor zijn baas uit het oog. Volgens Van den Brink heeft de sakervalk, ondanks zijn relatief hoge leeftijd, een uitstekende conditie en kan hij kilometers per dag afleggen. Dat blijkt: de afstand tussen Arnhem en Duiven is zo'n elf kilometer.

De valk was in blakende gezondheid, vertelt Van den Brink: ,,Ik heb 'm gewogen en hij was geen grammetje afgevallen. Mensen hebben gezien dat hij een duif heeft gevangen. En ik denk inderdaad dat hij een prooi heeft gevat."

Niet de eerste keer
Het was al de tweede keer binnen een jaar dat de betreffende valk wegvloog. De eerse keer had Van den Brink de vogel een stuk sneller terug. Desondanks denkt de valkenier er niet aan de valk achter slot en grendel te houden. ,,Wij laten al onze vogels elke dag vliegen en dat blijft zo. Vandaag hebben we twee demonstraties en dan gaat de valk gewoon mee. Meteen weer vol aan de bak", zegt hij lachend.

Beloning
En de tipgever? Die wordt uiteraard beloond. Donders is betrokken bij de Blauwe Vogels van Scouting Duiven, een scoutinggroep voor jongeren met een beperking. Van den Brink:,, We hebben afgesproken dat ik voor hen een demonstratie kom geven. Dat vonden ze toch wel heel erg gaaf. Ja, natuurlijk mét de sakervalk erbij!"

De Vallei