Wel of geen darmkanker? Uitslag nog dezelfde dag in ziekenhuis Ede

EDE - Patiënten kunnen in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede sinds kort nog dezelfde dag horen of ze wel of geen darmkanker hebben. Dat is veel sneller dan tot voorkort, toen nog tien dagen nodig was voor dat traject. Gelderse Vallei is het eerste niet-academische ziekenhuis dat deze diagnose in een dag aanbiedt.

De patiënt komt via de huisarts of het bevolkingsonderzoek darmkanker  voor een kijkonderzoek aar het ziekenhuis. Als daaruit blijkt dat er een kwaadaardige tumor in de dikke darm zit, is onderzoek nodig naar eventuele uitzaaiingen. 

Er wordt dan een CT-scan en eventueel een MRI-scan gemaakt. De tijd tussen de colonoscopie en een eventuele operatie is drie weken. Maar tussen de scans en het bespreken van de uitslagen met de patiënt zat  tien dagen.

Deze groep patiënten komt nu maandagochtend binnen en bespreekt de uitslagen 's middags met de chirurg. 

Onzekerheid

,,Voor patiënten is de onzekerheid na die onderzoeken heel erg moeilijk’’, stelt  Hanneke Kleijwegt. Zij is verpleegkundig specialist in het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ,,Daarom vonden wij het belangrijk om die tijd te verkorten. Dat was best lastig. Je moet niet alleen zorgen dat veel verschillende zorgverleners op dezelfde dag hun onderzoeken kunnen doen, maar ook dat zij de uitslagen die dag met elkaar kunnen bespreken en het behandelplan kunnen opstellen. Maar dit is ons gelukt.’’

Volledig scherm
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede op archiefbeeld. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei