Volledig scherm
Bauke de Groot geeft ski-fit training. © Herman Stöver

Werken aan een wintersport zonder spierpijn

BENNEKOM - De voorjaarsvakantie is in aantocht. Reden voor veel sportievelingen voor een weekje op de lange latten. Om goed beslagen ten ijs te komen, volgen een kleine honderd skiliefhebbers ski-fit cursussen in Bennekom, Ede of Veenendaal. 

Deze maandagavond is een vijftiental personen in Bennekom aan de slag onder leiding van trainer Bauke de Groot van skivereniging Gelderse Vallei. In het verleden genoot hij overigens bekendheid als bondscoach van de Zwitserse schaatsers. 

Benen, knieën en heupen

De meeste mensen beginnen in de herfst met hun skitrainingen, zodat ze tijdens de skivakantie minder last hebben van spierpijn. Met name de benen, knieën en heupen worden flink onder handen genomen. 

Voor het echte skigevoel heeft de skivereniging een skisimulator aangeschaft. Om de beurt mogen de deelnemers het apparaat even gebruiken om net te doen of ze een piste afgaan. 

Geen pijnlijke spieren

Volgens Nico de Gouw van de skivereniging werken de trainingen goed. ,,Het is onze indruk dat de deelnemers geen klachten hebben over pijnlijke spieren.’’ Een ongeluk valt echter vaak niet te vermijden. ,,Daarom adviseren we ook over het dragen van een helm en geven we uitleg over de pisteregels.’’ 

En heel soms komt er toch iemand met spierpijn thuis. ,,Toevallig sprak ik van de week iemand die ontzettende pijn had in zijn arm na een week wintersport. Maar dat kwam niet van het skiën. Hij had negen uur achter elkaar achter het stuur gezeten om weer thuis te komen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei