Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Werkstraf voor afpersen Edenaar

EDE/ RENKUM - Een 38-jarige man uit Renkum hoeft niet meer de cel in voor het afpersen en met geweld bestelen van een Edenaar, nu twee jaar geleden. 

De Utrechtse rechtbank legde de Renkumer maandag 200 uur werkstraf en 150 dagen gevangenisstraf, waarvan 147 dagen voorwaardelijk, op.

Volgens het slachtoffer moest hij in mei 2016 regelmatig spullen zoals een spelcomputer uit zijn woning aan de verdachte en een mededader uit Wageningen afstaan en gebruikten ze intimidatie en fors geweld om hun zin te krijgen. Hij zou onder meer met een hamer op zijn hoofd zijn geslagen. Ook zouden de verdachten een mes op zijn keel hebben gezet en hem met een nietpistool hebben bedreigd.

Pinnen

De zaak kwam aan het licht toen de Edenaar uiteindelijk op advies van zijn moeder de politie belde. Hij had haar in paniek om hulp gevraagd omdat de verdachten 150 euro van hem eisten, maar hij niet kon pinnen. De man was door de Renkumer naar een pinautomaat gereden, nadat hij eerst in diens woning was mishandeld en bedreigd. Ook moest hij in de auto zijn mobiele telefoon afgeven.

Als bijzondere voorwaarde bij het voorwaardelijke strafdeel mag de Renkumer op geen enkele wijze contact opnemen met de Edenaar, gedurende een proeftijd van drie jaar. Het slachtoffer is door het gebeuren zo erg geschrokken dat hij inmiddels op een geheim adres woont.

Voorarrest

Tegen de Renkumer was 240 uur werkstraf en 300 dagen, waarvan 297 dagen voorwaardelijk, geëist. Ook de officier van justitie vond dat de man vanwege het tijdsverloop niet meer de cel in hoefde. De drie dagen onvoorwaardelijk heeft de verdachte al in voorarrest uitgezeten.

De medeverdachte uit Wageningen stond vorig jaar al bij de rechtbank in Arnhem terecht. Hij kreeg vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, opgelegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei