Volledig scherm
Wethouder Leon Meijer. © Gemeente Ede

Wethouder Leon Meijer roert zich op nationale voedseltop

DEN HAAG - De Edese 'foodwethouder' Leon Meijer roerde zich donderdag op een nationale voedseltop in Den Haag. Hij ondertekende namens de gemeente Ede een citydeal.

„Natuurlijk, ik snap dat de Edese burger soms denkt: wat heb ik hieraan?”, vertelt de Edese Wethouder Leon Meijer. "Maar dit zijn kansen die zich op nationaal niveau voordoen."

Voedseltop
Meijer reisde gisteren naar Den Haag om op een nationale voedseltop de Gelderse FoodValley te vertegenwoordigen. In de Hofstad werd gesproken over de razendsnelle ontwikkelingen in de voedselindustrie. 150 prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het onderwijs sloegen de handen ineen om, in de woorden van PvdA-coryfee Felix Rottenberg; 'Nederland wereldleider te maken op het gebied van gezonde en duurzame voeding.'

Tussen staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stond de enige wethouder Food van het land: Leon Meijer.

Steun
De Edenaar voelt zich zichtbaar op zijn gemak in politiek Den Haag. Hier moet hij zijn om steun te halen voor de ambitieuze foodplannen van Ede, zegt hij. „De rijksoverheid zegt: wij willen meer betekenen voor gemeenten. Die staan dichter bij de mensen.”

Want het klinkt zo eenvoudig: twee stuks fruit en twee ons groente per dag, maar gezond eten is nog altijd moeilijk aan de man te brengen. Een gezamenlijke verklaring van zowel de politiek als de bedrijfswereld moet daar verandering in brengen. Samenwerken, luidt het codewoord. Twaalf steden, waaronder Ede, ondertekenden daarnaast een 'citydeal' met de rijksoverheid om aan de slag te gaan met 'gezond en duurzaam voedsel voor iedereen'.

Voorop lopen
Ede en de FoodValley willlen daarin graag voorop lopen. Dat gebeurt onder meer met het nog te realiseren World Food Center. Maar, leeft het onderwerp 'food' wel onder Edenaren? „Nee, nog niet”, zegt Meijer eerlijk. „Het veranderen van een gedragspatroon is gewoon heel moeizaam.”

De Vallei