Volledig scherm
Het Wisentkalfje dat afgelopen weekend is geboren © Paul Milo / Stichting Wisent op de Veluwe

Wisentkalfje geboren op de Veluwe

HARSKAMP - Een wisentkalfje is afgelopen weekend geboren op de Veluwe. Hierdoor zijn er nu in totaal zes wisenten die leven in het gebied bij boswachterij Kootwijk, ten noordoosten van Harskamp.  

Het wisentenproject startte in 2016 met de komst van drie wisenten, waaronder een drachtige koe. Daarop volgde de geboorte van een jong stierkalfje. De volwassen stier overleed vlak daarna. 

Vorig jaar juli werden daarom een stier en een jonge koe aan de groep toegevoegd. ,,We hoopten natuurlijk dat dat een kalfje op zou leveren, maar eigenlijk hadden we dat in deze tijd van het jaar niet meer verwacht", stelt Jan Wolleswinkel, voorzitter van Stichting Wisenten op de Veluwe. ,,We hadden natuurlijk wel vermoedens en merkten dat de groep onrustig werd. We zijn hier heel erg blij mee."

Wachten op een plas

Het kalfje werd maandag voor het eerst gezien. Wat het geslacht van het kalfje is, is nog niet bekend. ,,Het zijn wilde dieren, dus in een normale situatie moet je zo'n vijftig meter afstand bewaren. Als er net een jong geboren is, dan moet dat wel zeventig meter zijn.  Vandaar dat we het dier alleen via een verrekijker kunnen bekijken. Om vast te stellen of het om een stier of een koe gaat, moeten we het beest treffen als het aan het plassen is. Dat heeft geen van onze waarnemers tot nu toe gezien", legt Wolleswinkel uit. 

Wisent

De wisent is een Europese bizon. Samen met de Amerikaanse bizon is de wisent de laatst overgebleven soort uit het geslacht Bison. Dankzij fokprogramma's, opgezet in het begin van de twintigste eeuw, is de wisent voor uitsterven behoed. Het blijft echter een kwetsbare soort.

De wisent behoort tot de grootste zoogdieren die in Europa voorkomen. De afstand tussen kop en kont kan liefst drie meter bedragen. Kalveren zijn daarentegen klein en licht. Bij de de geboorte wegen ze minimaal 15 en maximaal 35 kilo. Volwassen bisenten kunnen tot wel 840 kilo wegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei