Wolvenwelpjes gespot op de Veluwe: ‘Geniet, maar laat ze met rust’
Ze zijn ongeveer twee maanden oud en hartstikke nieuwsgierig: de Veluwe is een wolvenduo rijker. Maar, waarschuwt het Wolvenmeldpunt: wie contact zoekt, brengt de welpjes in gevaar.
De diertjes lopen ergens rond op de Midden-Veluwe, maar waar precies, blijft geheim. ,,Dat is een bewuste keuze”, stelt Glenn Lelieveld. ,,Hoe meer informatie we geven over de locatie, hoe makkelijker het is om de dieren te vinden én verstoren”, aldus de ecoloog en coördinator van het Wolvenmeldpunt.
Onbeschermd
De wolvenjonkies verkennen de omgeving en zijn - in tegenstelling tot hun ouders - nog niet schuw. ,,Ze zijn hartstikke nieuwsgierig en willen alles ontdekken, het zijn wat dat betreft net hondenpuppy’s”, vertelt Lelieveld.
Waar de welpjes geen problemen hebben met de aanwezigheid van mensen, blijven de volwassen wolven liever op afstand. ,,Zodra het ‘gevaar’ geweken is, verplaatst moederwolf haar kleintjes naar een rustigere plek die zij veilig vindt”, zegt Lelieveld.
,,De wolvin kan maar één welp per keer meenemen.” In de tussentijd blijft het broertje of zusje alleen achter en dat is riskant. ,,De pup kan zich nog niet verdedigen tegen wilde zwijnen of een vos.”
Afstand
Wie de welpjes spot, mag daar best van genieten. ,,Kijk en maak een foto of video, maar neem daarna afstand en laat de dieren verder met rust”, adviseert Lelieveld. Wie met een hond op stap is, moet het dier naar zich toe halen. ,,Snuffelen of spelen is geen goed idee.”
Tweede roedel
De wolven blijven in de buurt van de werpplek en hebben een leefgebied van ongeveer vijftig vierkante kilometer. ,,Onlangs zijn er ook wolvenwelpjes gespot op de Noord-Veluwe, maar omdat de afstand tussen de twee waarnemingsplekken dusdanig groot is, móét dit wel een tweede roedel zijn”, aldus Lelieveld.
Een wolvenroedel is een soort gezinnetje. ,,De ouders vormen een monogaam paartje voor het leven”, vertelt Lelieveld. ,,Zij worden vergezeld door de welpen die pas zijn geboren en soms ook door een of meerdere pubers van ongeveer een jaar oud.”
1500 kilometer
Wie denkt dat ‘slechts’ twee Nederlandse roedels problemen oplevert voor de voortplantingsmogelijkheden van wolven, kan opgelucht ademhalen: van inteelt is volgens Lelieveld geen sprake. ,,De wolven in Europa houden zich niet aan landsgrenzen en wandelen gewoon door.”
Sterker nog: ,,Een wolf van elf maanden kreeg in Oost-Duitsland een gps-zenderhalsband omgehangen. In vijf maanden tijd liep hij ruim 1500 kilometer, passeerde rivieren en drukke snelwegen, om uiteindelijk in Wit-Rusland te belanden.” Omdat de simkaart daar geen bereik had, is het onduidelijk waar die wolf inmiddels verblijft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Petra en Jack staan ineens oog in oog met een wolf op de Zuidwest-Veluwe: ‘Heel erg bijzonder’
,,Dit was wel heel erg bijzonder”, zegt Petra Krijgsman. Zij en haar man Jack Heijstek zagen zondagochtend een jonge wolf op de Zuidwest-Veluwe. Het stel uit Den Haag komt graag naar de Veluwe om daar wild te spotten. Zwijnen, herten, wilde runderen, ze hebben het allemaal al gezien. -
Steeds meer bomen verliezen takken door ‘summerdrop’, ze kunnen de hitte niet meer aan
ZEVENAAR / BENNEKOM - Een boom aan de Haspelstraat in Zevenaar hield het vrijdagavond laat niet meer door de hitte en kon niet al zijn takken meer dragen. Een grote tak brak af. In Bennekom idem dito, op zaterdagmorgen. De brandweer moest in actie komen om de takken af te zagen en op te ruimen. Het is een fenomeen dat summerdrop heet, en tijdens hete dagen vaker voorkomt. -
In Nederland nu 15 gevestigde wolven en 11 zwerfwolven
Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder die vijftien dieren zijn vier paartjes, die later dit jaar mogelijk ook weer welpen krijgen. Daarnaast zijn in de afgelopen maanden minimaal elf zwerfwolven door het land getrokken. -
PREMIUM
De baron bijt beschaafd van zich af: ‘Die wolf moet ophoepelen, het maakt me niet uit hoe’
Seger baron Van Voorst tot Voorst (60) bestiert ’s lands bekendste Nationaal Park: De Hoge Veluwe. En na een werkdag wacht thuis in Salland het familielandgoed Den Alerdinck II. Een gesprek over discriminatie van de adel, de blije boodschap, poepen in het park en – hoe kan het ook anders – de wolf. ,,Hij moet ophoepelen, maakt me niet uit hoe.” -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUM1
Minder kamers beschikbaar voor Wageningse eerstejaars studenten
WAGENINGEN - Er hebben zich dit jaar iets minder eerstejaarsstudenten ingeschreven voor een kamer van studentenhuisvester Idealis in Wageningen of Ede. Toch zijn er op dit moment minder kamers beschikbaar dan voorgaande jaren. Idealis gaat er overigens wel nog steeds vanuit dat iedereen die dat wil per 1 mei 2023 een kamer heeft. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
In samenwerking met indebuurt Ede