Volledig scherm
© ANP

Zeker 55 bedrijven getroffen door factuurfraude in Vallei

EDE - Zeker 55 bedrijven in de regio Ede hebben bij de politie aangifte gedaan van fraude met facturen. Eén van hen is brandstofleverancier Kavegas uit Ederveen. Zeker vijf klanten van het bedrijf kregen een vervalste nota in de bus en niet de rekening die door het bedrijf op de post was gedaan.

De klanten die deze factuur hebben betaald, zijn bedragen van gemiddeld honderden euro's kwijt. Het bedrag is alleen terug te krijgen door een procedure te beginnen tegen de fraudeur.

Onderzoek
Het rekeningnummer op de factuur is van een partij in het betalingsverkeer, vergelijkbaar met iDEAL. Volgens de politie is het gelinkt aan een instantie in het buitenland en zitten daar weer talloze andere nummers achter. Het is eerder gebruikt om andere bedrijven en hun klanten op te lichten. De politie bereidt een onderzoek voor in samenwerking met collega's in het buitenland.

Verantwoordelijkheid
Kavegas is ontstemd over de verwisseling van de nota. De advocaat van het bedrijf stuurt een kritische brief over de zaak naar de banken, die volgens het bedrijf weinig haast maken om iets te doen aan deze fraude. Een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland stelt, dat de verantwoordelijkheid voor een overboeking uiteindelijk bij de cliënt ligt.

De politie roept de gedupeerden op aangifte te doen. Hoeveel klanten van Kavegas dat hebben gedaan, wil een woordvoerder niet zeggen.

De Vallei