Volledig scherm
De zelfrijdende auto in Wageningen. © DG

Zelfrijdende auto pas in zomer van de campus af

EDE - De zelfrijdende auto is de komende maanden nog amper op de openbare weg te zien in Ede en Wageningen. Aan vervoer van personen tussen station Ede-Wageningen en de campus van Wageningen Universiteit is het project nog niet toe.

Dat bevestigt de provincie Gelderland, de grote animator van het project, desgevraagd.

Wereldpers
Het project werd begin dit jaar voor het oog van de wereldpers gepresenteerd. Het projectteam had toen in gedachten dat in mei en juni testritten zouden plaatsvinden op de route tussen de campus in Wageningen en het station in Ede, gevolgd door een pendeldienst waarin personen zouden worden vervoerd.

Doorlooptijd
De doorlooptijd van het project is veranderd, meldt een woordvoerder van de provincie Gelderland. De 2 zelfsturende voertuigen rijden inmiddels geheel zelfstandig rondjes op de campus. Ze verwacht dat het voertuig zich ‘rond de zomer’ meer in het straatbeeld zal melden.

Pendel
Het beeld dat de zelfrijdende auto al tijdens deze proefperiode op regelmatige basis gasten zal vervoeren tussen beide uiteinden van de route, moet volgens de woordvoerder worden bijgesteld. „We willen deze fase van het project wel afsluiten met een rit waarbij personen het traject tussen Ede en Wageningen afleggen in een volledig autonoom rijdend voertuig.”

De provincie trekt zich na september in principe terug uit het project, waarin 3 miljoen euro is gestoken. Gedeputeerde Staten hebben nog geen besluit genomen over ‘fase 2’.

De Vallei