Volledig scherm
Een WEpod in Wageningen. © MarinaPopova

Zelfsturende WEpod kan het nog lang niet zelf

WAGENINGEN – Ede en Wageningen houden één zelfsturende WEpod over. Dit experimentele voertuig blijft zijn vaste route verkennen tussen de campus van de Wageningen Universiteit en NS-station Ede-Wageningen. De andere WEpod verhuist naar de luchthaven in Weeze. De Europese Unie trok daar vorig jaar geld voor uit. 

Quirijn Visscher

Het ooit gelanceerde droombeeld voor de WEpod is daarmee nog ver weg. 

De wagen oppiepen voor een passagiersritje tussen station Ede-Wageningen en de campus zit er nog niet in. De WEpod is na twee jaar proefdraaien nog niet in staat de route zelfstandig te rijden. De wagen zonder stuurwiel en pedalen krijgt nog tot 2021 de tijd om het lastige traject door stad en land goed in zijn computersysteem te krijgen, opdat hij die de route veilig kan leren afleggen zonder bestuurder.

Proeftuin

De WEpod is ontwikkeld op verzoek van de provincie Gelderland om het vervoer van de toekomst al in de praktijk te testen. De regio Wageningen werd in 2015 uitgekozen als proeftuin. Twee autonome voertuigen werden daar losgelaten op de openbare weg om te zien welke problemen ze zouden tegenkomen. Gelderland wilde ervan leren en die kennis vrij delen. In het testjaar 2016 bleek de WEpod echter niet in staat het traject tussen de universiteit en het intercitystation zelfstandig te rijden.

Innovatie

De doorontwikkeling van de WEpods is nodig, oordeelde de provincie Gelderland. De voertuigen zijn ondergebracht in een Duits-Nederlands innovatieproject dat 8,5 miljoen euro kost. De Europese Unie betaalt daaraan 3,7 miljoen euro mee. Eén van de WEpods moet op de luchthaven Weeze passagiers leren vervoeren tussen de parkeerplaats en terminal. Daarnaast wordt een derde autonoom voertuig ontwikkeld voor een grensoverschrijdend traject, zoals Aken-Vaals of Enschede-Gronau.

Het Duits-Nederlandse vervolgproject zit volgens de provincie in de opstartfase. Na de zomer worden de concrete nieuwe projecten bekend.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei