Een oudere dame in nachtpon zit op bed tijdens doktersbezoek. Foto ter Illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Een oudere dame in nachtpon zit op bed tijdens doktersbezoek. Foto ter Illustratie © ANP XTRA

Ziekenhuizen schrikken: dementie bij ouderen vaak niet herkend

ARNHEM - Ziekenhuizen liggen vol met dementiepatiënten, bij wie nooit is vastgesteld dat ze dementie hebben. Dat blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs ziekenhuizen, geriaters en andere deskundigen. Alzheimer Nederland vermoedt dat het ‘een aanzienlijke groep’ is in Nederland bij wie de diagnose dementie niet is vastgesteld. 

,,Als die diagnose hier alsnog wordt gesteld en je praat erover met familie, dan blijkt dat er al lang signalen waren”, zegt geriater Desirée Verheijen van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ,,Ze vertellen dat vader of moeder al langer vergeetachtig is, slechter voor zichzelf zorgt, de administratie niet meer doet, nog wel gaat autorijden, maar geregeld verdwaalt of terugkeert met deukjes.”

De huisarts pikt het pas op als familieleden aan de bel trekken, maar schaamte weerhoudt hen daar dikwijls van, stelt ze. ,,Dit zie je veel bij echtparen. Degene met dementie ontkent het en de partner neemt steeds meer over”, aldus Verheijen.

Quote

Als die diagnose hier alsnog wordt gesteld en je praat erover met familie, dan blijkt dat er al lang signalen waren

Desirée Verheijen, geriater Ziekenhuis Gelderse Vallei
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei