Volledig scherm
© ANP

Zorgen om plan voor dubbel spoor in Ede-centrum

EDE - Om te zorgen dat de Valleilijn vier keer in het uur kan rijden tussen Ede en Amersfoort, wil de provincie Gelderland het spoor in Ede-centrum verdubbelen. Verschillende bewoners vragen zich af of dit niet te veel overlast oplevert. Ook de VVD in Ede maakt zich zorgen over de kwestie.

Volgens voorzitter Henk Overeem van de Bewonersvereniging Ede Centrum zijn er bij verschillende bewoners zorgen over de plannen die enkele weken geleden aan de Edese gemeenteraad werden gepresenteerd. „Dit was een belangrijk onderwerp tijdens de laatste ledenvergadering, vorige week. Dit is dus zeker iets dat wij aandachtig zullen gaan volgen."

Gepiep
De spoorlijn die het centrum van Ede doorsnijdt is nu sommige bewoners al een doorn in het oog. „Mensen mopperen wel eens over het gepiep van de treinen. Als er nu meer treinen komen die ook harder rijden, zorgt dat voor vragen."

'Leefbaarheid in de knel'
Die VVD heeft inmiddels vragen gesteld aan het Edese college van B&W. Raadslid Vos de Wael maakt zich zorgen over het vele gepiep van de treinen die over de nieuwe wissels moeten gaan rijden. „De leefbaarheid komt in de knel."

De partij vraagt zich af of het beter kan zijn een alternatief te zoeken. Volgens Vos de Wael is er de mogelijkheid op het volledige stuk tussen Ede-Wageningen en Ede-centrum dubbel spoor te leggen. „Maar dit betekent wel enige vertraging voor de bouw van het station."

Subsidie
Of de kwartiersdienst voor de zeer drukke Valleilijn er snel komt, is overigens maar vraag. Het rijk besloot eerder dit jaar geen geld te willen reserveren voor de plannen. De Provincie Gelderland blijft echter lobbyen in Den Haag om dit toch voor elkaar te krijgen.

Obstakel
Vos de Wael ziet ondertussen nog een obstakel voor de kwartiersdienst op de Valleilijn. Die loopt ook over de N224 in Ede-Noord. De VVD-er vraagt zich af of het wel te doen is om deze drukke weg acht keer te laten gaan om een trein te laten passeren.

De Vallei