Zwangere vrouwen krijgen eigen, extra grote parkeerplaatsen in Ede

videoEDE - Zwangere vrouwen en gezinnen kunnen na de herinrichting van parkeerterrein Kuiperplein in Ede gebruikmaken van speciale parkeerplaatsen met meer ruimte om uit te stappen. Een voorstel van GemeenteBelangen haalde het donderdag in de gemeenteraad.

Uit de auto stappen met een zwangere buik of met een maxi-cosi en twee kinderen kan best lastig zijn als er weinig ruimte is, legt fractievoorzitter Gabrielle Hazeleger (GemeenteBelangen) uit. ,,Het is voor gezinnen fijn om wat meer ruimte te hebben. In het buitenland zijn parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen al de gewoonste zaak van de wereld.”

Vier speciale parkeerplaatsen 

Het Kuiperplein moet voor de Heideweek in augustus 2020 klaar zijn en dan kunnen ook vier speciale parkeerplaatsen verwacht worden. Twee voor zwangere vrouwen en twee voor gezinnen.

Hazeleger: ,,Het is absoluut niet de bedoeling dat de gemeente hier veel geld aan uitgeeft. Omdat het plein toch op de schop gaat, kost het nu alleen vijfhonderd euro per bord dat bij elk van de vier parkeerplaatsen komt. De gezinsplekken zijn te herkennen aan een bord met twee of meer kinderen en bij de parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen komt een bord met een vrouw met een dikkere buik.”

Of de plaatsen een succes worden, is lastig te voorspellen volgens Hazeleger. ,,Wat ik wel weet is dat de Albert Heijn XL in Ede het al heeft en daar wordt er op een positieve manier gebruik van gemaakt.”

Een parkeerplaats voor zwangere vrouwen in België.
Volledig scherm
Een parkeerplaats voor zwangere vrouwen in België. © DPG Media
Quote

We gaan er vanuit dat mensen het fatsoen hebben om de plaatsen niet te gebruiken wanneer ze niet in de doelgroep vallen.

Gabrielle Hazeleger

De fractievoorzitter is er niet bang voor dat ook mensen buiten de doelgroep hun auto op de speciale plekken parkeren. ,,We gaan er vanuit dat mensen het fatsoen hebben om de plaatsen niet te gebruiken wanneer ze niet in de doelgroep vallen. Je moet er een beetje vanuit gaan dat de mens goed is.”

Onzin of niet?

De motie werd gisteren met 26 voorstemmers tegenover 13 tegenstemmers aangenomen. ,,We hebben hier al eerder raadsvragen over gesteld en toen was het antwoord ‘nee’. Sommigen vonden het onzin omdat het niet te handhaven is of omdat je mensen in een hokje duwt. We namen geen genoegen met het antwoord en hebben toch genoeg raadsleden kunnen overtuigen.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei