Van links naar rechts Christel Keizer (directeur ASML Foundation), Desirée Tomassen (programmaregisseur dagbesteding Stichting Archipel) en Ben van Bruxvoort (voorzitter centrale cliëntenraad).
Volledig scherm
Van links naar rechts Christel Keizer (directeur ASML Foundation), Desirée Tomassen (programmaregisseur dagbesteding Stichting Archipel) en Ben van Bruxvoort (voorzitter centrale cliëntenraad). © Brainport

400 tablets ASML voor beeldbellen in regio Eindhoven

EINDHOVEN - Zorginstellingen Archipel en Vitalis gaan de komende dagen vierhonderd tablets en iPads verspreiden over de verschillende verzorgingstehuizen in de regio Zuidoost-Brabant. 

Met deze apparatuur kunnen de bewoners van deze verzorgingstehuizen gaan beeldbellen met hun familieleden, nu die niet op bezoek kunnen komen vanwege de coronamaatregelen. 

De 400 apparaten zijn belangeloos beschikbaar gesteld aan Vitalis en Archipel door ASML. Maandagmiddag hebben vertegenwoordigers van beide instellingen de apparaten opgehaald op het kantoor van Brainport Development in Eindhoven. 

 Vraag- en aanbodloket

Brainport heeft bemiddeld tussen het high-techbedrijf in Veldhoven en de beide regionale zorginstellingen. Kort na het uitbreken van de coronacrisis en de eerste, beperkte lockdown in Noord-Brabant, is er al een vraag- en aanbodloket geopend op de burelen van Brainport. 

Verder heeft Brainport er samen met onder meer ASML, NXP, Franke, de Stichting Leergeld, het Philips Museum en het Van Maerlant Lyceum voor gezorgd dat er meer dan 900 laptops en Chromebooks beschikbaar zijn voor het onderwijs. Met deze 900 laptops kunnen kinderen en tieners op basis-, middelbare en mbo-scholen in deze regio die zelf geen laptop hebben toch thuisonderwijs krijgen

Gratis internet via wifispots

Ook voor leerlingen die thuis niet over een internetverbinding beschikken, is er een oplossing gevonden. ,,Dan helpt VodafoneZiggo deze schoolkinderen met een gratis toegangsmogelijkheid via wifispots”, zegt manager marketing en communicatie Emiel Kuijpers van Brainport. ,,Zo kunnen meer leerlingen online lessen volgen en blijven ze verbonden met school en leerkrachten.”