Volledig scherm
De Castiliëlaan in Eindhoven met hier nog het voormalige azc de Orangerie dat inmiddels is afgebroken. Hier komen vanaf 2020 500 tijdelijke woningen te staan. © Google Maps

500 tijdelijke huizen aan Castiliëlaan in Eindhoven

EINDHOVEN - Aan de Castiliëlaan in Eindhoven is plaats voor zo'n 500 tijdelijke woningen. Woningcorporaties Woonbedrijf, 'thuis en Wooninc. maken daarvoor plannen.  Het gaat om sociale en middeldure huurappartementen en -woningen voor diverse doelgroepen, zoals alleenstaanden, stellen en gezinnen. 

Mogelijk wordt er ook ruimte ingeruimd voor zelfbouwers, in het gebied waar tot voor kort het voormalige asielzoekerscentrum de Orangerie gevestigd was. Het wijkje dat zo ontstaat gaat buurtschap Te Veld heten. Als alles meezit kunnen de eerste woningen voor de zomer van 2020 klaar zijn. Anderhalf tot twee jaar later moet Te Veld dan af zijn. De betrokken corporaties en de gemeente Eindhoven werken het plan de komende maanden uit.  Daar wordt ook de buurt bij betrokken.

Wethouder Yasin Torunoglu noemde de locatie Castiliëlaan in antwoord op vragen van onder meer de VVD naar de bouw van tijdelijke woningen, tijdens de bespreking van de begroting voor volkshuisvesting door de gemeenteraad. In een toelichting zegt een woordvoerster van Woonbedrijf dat de huurders vaste contracten krijgen. De woningen kunnen na 2035 elders nog een keer gebruikt worden. 

Net deze week krijgen de eerste studenten de sleutel van 66 van de 300 tijdelijke studio’s die Woonbedrijf/Vestide heeft gebouwd op het Slachthuisterrein aan de Berenkuil.

Volledig scherm
Eerste studenten units op slachthuisterrein Eindhoven © Dave Hendriks - Foto Meulenhof
Volledig scherm
Zo gaat het complex met 300 tijdelijke studentenstudio's op het Slachthuisterrein in Eindhoven er uit zien. © Jan Snel/Woonbedrijf/Vestide

Het terrein Castiliëlaan is voorlopig niet te gebruiken voor definitieve woningbouw. Op last van de provincie komt stadsuitbreiding pas later aan de orde. In de gemeenteraad zei de wethouder dat de ‘focus’ om voldoende woningen te bouwen inderdaad op de binnenstad ligt. Maar er wordt volgens hem wel degelijk gewerkt  aan plannen voor locaties binnen de Ring en zelfs daarbuiten. Dat sluit aan bij onderzoek door bureau Compaan dat constateerde dat er veel vraag is naar woningen in die gebieden en niet alleen in het centrum. 

Niet óvervragen

Diverse partijen stelden ook diverse doelgroepen aan de orde. Sociale woningbouw, woningen voor studenten, ouderen, expats, arbeidsmigranten, starters, flexwoningen, middeldure huur- en goedkope koopwoningen. ,,En die moeten dan betaalbaar blijven, duurzaam en van goede kwaliteit zijn en in gemengde en groene wijken komen te staan. Dat is een enorme opgave", vatte Torunoglu samen. ,,Dus moeten we kiezen, want we moeten niet óvervragen bij partijen die willen bouwen in de stad.” 

Sneller dan nu gewerkt wordt aan plannen, kan niet, aldus Torunoglu. ,,We breken dit jaar waarschijnlijk weer een record aan opgeleverde woningen. Maar we zijn nu eenmaal een aantrekkelijke stad. Als ASML 250 mensen per maand aanneemt, dan kun je daar niet tegenop bouwen.”