Gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven in 2018.
Volledig scherm
Gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven in 2018. © ANP

50Plus Eindhoven zet raadslid Wilma Richter aan de kant

Eindhoven - Het partijbestuur van 50Plus in Eindhoven heeft gemeenteraadslid Wilma Richter per direct uit de partij gezet. De kans bestaat dat het aantal fracties in de Eindhovense gemeenteraad daarmee op vijftien uitkomt. Want het is niet bekend of Richter haar raadszetel opgeeft of onder eigen vlag doorgaat.  

Richter zou daarmee het derde Eindhovense raadslid zijn dat tijdens de huidige gemeenteraadsperiode een eigen fractie begint. Mary-Ann Schreurs van D66 en Henri de Leeuw van de SP gingen haar al voor. Het aantal raadsfracties komt daarmee nu al op veertien uit.  

Volgens fractievoorzitter Ruud van Acquoij van 50Plus is er sprake van een onoverbrugbaar verschil van mening tussen het bestuur en de raadsfractie van de Eindhovense 50Plus-afdeling enerzijds en Wilma Richter anderzijds. ,,We hebben de afgelopen maanden ons best gedaan dat verschil van mening op te lossen, maar helaas is ons dat niet gelukt.”

Op de vraag of 50Plus wel tevreden was over het functioneren van Richter als raadslid wil Van Acquoij niet ingaan. ,,Het enige wat ik nog kwijt wil is dat we deze beslissing met pijn in het hart hebben genomen.”

Richter zelf was nog niet op de hoogte van de breuk met haar partij. ,,Ik ben verbijsterd", was haar reactie op het persbericht waarmee 50Plus de splitsing kenbaar maakte. Verder wilde ze nog niet reageren. 

50Plus Eindhoven ontstond in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en kwam voort uit de achterban van het Ouderen Appèl Eindhoven. Dat raakte bij die verkiezingen drie van de vijf zetels kwijt.