Volledig scherm
Johan Verschuuren is nog dagelijks met het weer bezig. Hij houdt er zelfs een dagboek over bij. © Rene Manders

Aanstaand 'lenteweer’ is volgens voormalig weerman Johan Verschuuren (83) niets opzienbarends: ‘De natuur is de baas’

Officieel breekt de lente op 20 maart aan. Om precies te zijn begint het jaargetij die woensdag om 22.58 uur, waarmee de winter op z'n eind komt. Dat mag officieel dan zo zijn, maar enige lentetemperaturen zijn in de winter klaarblijkelijk niet vreemd. En dat is best wel lekker, toch?

Want menig Nederlander klaagt steen en been over de hevige sneeuw- en regenval. Ideaal voor de binnenzitters, maar op weg naar je werk, vrienden of welk uitje dan ook, is voor de blauwbekken een ware crime. Voor hen breken er in dat opzicht fijne tijden aan: er is namelijk ‘warm’ weer op komst. Al is dat volgens voormalig weerman Johan Verschuuren (83) niets bijzonders.

“Toen onze koning met Máxima trouwde, op 2 februari 2002, was het 17 graden. De ene keer is het weer in februari zacht, een andere keer krijg je weer vorst”, doceert de Aarle-Rixtelnaar. Niks nieuws onder de zon, dus. Verschuuren: “Kijk, ik heb tot mijn tachtigste geschaatst. Er zijn in het verleden drie winters geweest zonder ijs. Dat heeft helemaal niks met opwarming van de aarde te maken.”

Quote

“Elke ochtend ga ik eerst buiten kijken ‘wat er aan de hand is‘. Computers moet je niet geloven, ik houd niet van jokkers”

Johan Verschuuren

Als dat onderwerp ter sprake komt, windt de voormalig weerpresentator zich enorm op. Onzin, volgens hem. “Net als zure regen. Daar heb ik ook jaren tegen moeten vechten. Waar dat dan vandaan zou komen. Het is gewoon een fabeltje. Er is nooit zure regen geweest. En als het nu blank staat, ontstaat er ook ophef. Dat vind ik ook onzin, want vroeger had je naast iedere weg twee sloten. Daar zijn nu fietspaden geplaatst. Tja, waar moet dat water dan heen?", beantwoordt hij zijn zelfgestelde vraag.

Verklaring

Hoe dan ook: dat er voor dit jaargetijde lekker weer op komst is, verbaast Verschuuren niets. “Niet alles is te verklaren. Het kan allemaal. Alhoewel, afgelopen zomer was het erg warm. Zodra de zee een beetje afgekoeld is, kan het koude weer ook nog komen. Dan kan er nog relatief laat vorst aan de grond komen, in maart bijvoorbeeld. We zullen het zien. Dat zou ook niet de eerste keer zijn, als dat gebeurt.”

Hoewel Verschuuren alweer zeven jaar geleden stopte als weerman, is hij nog steeds verknocht aan het fenomeen. “Elke ochtend ga ik eerst even buiten kijken ‘wat er aan de hand is‘. Computers moet je niet geloven, ik houd niet van jokkers.” Dagelijks houdt de inwoner van Aarle-Rixtel een schriftje bij waar hij precies bijhoudt wat de weersomstandigheden zijn. “Ik wil je nog een ding meegeven: de natuur is de baas, niet de computer. Ga gewoon lekker naar buiten.” Goeie morrege!