Ghita Hergarden en Maarten Klomp
Volledig scherm
Ghita Hergarden en Maarten Klomp © Karin Rosendaal

Achtse Barrier Eindhoven krijgt digitaal geld om online zelfhulp mee te betalen

EINDHOVEN - Tweehonderd wijkbewoners in de Achtse Barrier krijgen 100 euro om speciaal geselecteerde online zelfhulpprogramma’s en apps te gebruiken om digitale zorg te stimuleren.

De zorgverleners in Achtse Barrier zetten zich al jaren in om e-health (gezondheidszorg via internet) verder te ontwikkelen. Maarten Klomp, huisarts (foto boven) is enthousiast over het nieuwe digitale aanbod. ,,Mensen kunnen gratis gebruik maken van deze preventieve zorg. Zij hebben vaak last van problemen, zoals angsten of veel piekeren, waar ze niet mee naar een huisarts willen. Deze apps bieden mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. In je eigen tijd en op je eigen tempo kun je de programma’s doorlopen. Alle apps zijn geselecteerd op kwaliteit en wetenschappelijk is aangetoond dat de apps goed werken. Het is zeker de moeite waard. Ik adviseer het mijn patiënten ook.”

De Achtse Barrier is een van de proeftuinen van Samen Beter, een landelijke organisatie die wijken vitaler en bruisender wil maken. Dit gebeurt onder andere door digitale zorg. Ghita Hergarden (foto onder) mag namens Samen Beter tweehonderd wijkbewoners een Digitaal Zorgtegoed, de ‘Fitknip’ van 100 euro aanbieden om apps te proberen. Het betreft medische en sociale apps.

Stress

Fitknip bevat apps die ondersteunen bij bijvoorbeeld mantelzorg, medicijngebruik, gamegedrag, werk-privébalans, stress, relatieproblemen, rouwverwerking, omgaan met geld en overgangsklachten. Klomp: ,,Het zijn apps met serieuze programma’s rond een bepaald thema met instructiefilmpjes en uitleg van lotgenoten en deskundigen. Je wordt als het ware aan de hand meegenomen.”

Om gebruik te maken van Fitknip moeten bewoners zich aanmelden voor 30 september via het digitale buurtplein op de site: buurtpleinachtsebarrier.nl.

Vragenlijst

Hergarden: ,,Als tegenprestatie wordt gevraagd om vier keer een vragenlijst in te vullen. Fitknip is een experiment dat uitgevoerd wordt door het Leids Universitair Medisch Centrum om te onderzoeken hoe mensen omgaan met digitaal zorgtegoed.”

Op het buurtplein staat bij het onderdeel Gezondheid en welzijn het nieuwe aanbod onder de kopjes Zelfzorg/ Zelfhulpmodules en Fitknip. De tien zelfhulpprogramma’s bij de Zelfzorgmodules zijn al gratis te gebruiken tot 1 juli 2020. De beschikbare modules bevatten onder andere: Minder piekeren, blij alcoholvrij, mindfulness, beter slapen, gezonder leven, oefenen met ontspannen en je probleem in kaart.

De apps van de Fitknip komen beschikbaar na de aanmeldingsdatum. Voor hulp met de apps en vragen is Hergarden te bereiken via mail.