Volledig scherm
Anne van Hees van de ADHD Academie. Achter haar de stagiaires Eva Jagtenberg (l) en Cailynn Verheijden. © DCI Media

ADHD Academie Eindhoven: ‘ADHD komt evenveel voor bij vrouwen als bij mannen’

EINDHOVEN - Anne van Hees richtte een jaar geleden in Eindhoven de ADHD Academie voor vrouwen op. Naast personal- en jobcoaching kunnen de vrouwen vanaf 1 maart ook voor die coaching op internet terecht. In september start de academie een jaarprogramma.

,,ADHD komt evenveel voor bij vrouwen als bij mannen", zegt Anne van Hees. ,,Alleen is het bij de meeste vrouwen minder zichtbaar omdat ze er vaak introverter mee omgaan en zich aanpassen aan de algemene norm. Maar ze komen natuurlijk dezelfde problemen tegen als mannen."

Voor ze de ADHD Academie voor vrouwen oprichtte, was Anne van Hees ook al actief als personal coach. ,,Toen nog voor mannen én vrouwen met ADHD. Jong en oud. Ik zag toen dat veel professionele aandacht zich op jongens en mannen richtte omdat die opvallender gedrag vertoonden en dus meer zichtbaar zijn. Vaak ten koste van begeleiding voor vrouwen."

Omdat ze zoveel mogelijk vrouwen begeleiding wil bieden, ontwikkelde Van Hees een digitaal programma waarmee mensen via internet een coachingtraject kunnen volgen. ,,Als coach kun je fysiek maar beperkte aantallen mensen begeleiden. Terwijl de vraag groot is. Met de online coaching kunnen cliënten zelf het moment en tempo kiezen en zo een bij hun passend traject volgen."

Van zichzelf uitgaan 

Een maandabonnement voor de online-coaching kost 29,50 euro. Van Hees: ,,In de online-coaching worden tientallen ADHD-gerelateerde onderwerpen en situaties opgevoerd. Met videofilmpjes, uitleg, prikkelende vragen én gesprekken met vrouwen met ADHD. Op die manier onderzoek ik samen met de betrokkene de voor hen persoonlijk belangrijke zaken. Dat varieert van ontspanning tot het omgaan met kritiek en de waarde van structuur in je leven. Op die manier leren die vrouwen om meer van zichzelf uit te gaan, zichzelf te zijn."

Ze benadrukt ADHD niet te kunnen 'genezen'. ,,Ik hoef geen oplossingen te bedenken. Ik help hen inzicht in zichzelf te verwerven. Als ze iets inzien zijn mensen met ADHD creatief genoeg om oplossingen te bedenken." Anne van Hees opent eind februari ook een ADHD-café. Het café is voor vrouwen én mannen met ADHD en hun naasten. 

Meer info: deadhdacademie.nl