Volledig scherm
Archieffoto van scholengemeenschap De Rooi Pannen. © Menno Boon/beeldwaren.nl

Adjunct-directeur weg bij Rooi Pannen in nasleep handtekeningenaffaire

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Door verder verziekte verhoudingen komt er alsnog een eind aan het arbeidscontract van adjunct-directeur Ad Maas bij scholengemeenschap De Rooi Pannen. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is het conflict na beschuldigingen van het schoolbestuur over betrokkenheid van de adjunct-directeur bij fraude na een eerste rechtszaak verder verhard en geëscaleerd. De vertrouwensbreuk is onherstelbaar en daarom komt er op 1 december een eind aan de arbeidsovereenkomst.

De Rooi Pannen komt volgens een recente uitspraak niet uit onder een ontslagvergoeding van 81.000 euro. In een vervolgprocedure bepaalt de rechter of de adjunct-directeur nog recht heeft op extra vergoeding. 

Het bestuur van de scholengemeenschap ontdekte vorig jaar dat er op de afdeling Horeca in Eindhoven werd gesjoemeld met handtekeningen van leerlingen. Twee keer per jaar worden leerlingen gevraagd om hun handtekening om te controleren of ze ook echt naar school gaan en om te voorkomen dat de school onterecht subsidie ontvangt. 

Op de afdeling Horeca werden de handtekeningen al voor de zomervakantie gevraagd als bewijs dat leerlingen in het daaropvolgende schooljaar onderwijs volgen.

Strijd

Het schoolbestuur stelde directeur Peter Willemsen en adjunct-directeur Ad Maas verantwoordelijk. Met Willemsen werd een vertrekregeling getroffen. Maas ging de strijd aan tegen een gedwongen vertrek. 

De rechter in Breda bepaalde eerder dit jaar dat hij niet betrokken is geweest bij de handtekeningenkwestie. Het hof heeft daar nog geen definitief standpunt over maar komt al wel tot de slotsom dat de verhoudingen ‘zeer ernstig’ zijn verstoord en dat een terugkeer op school onmogelijk is.      

Lastercampagne

In de vervolgprocedure krijgt het schoolbestuur de kans om meer bewijs te leveren dat de werknemer betrokken is geweest bij handtekeningenfraude of ervan op de hoogte was. De adjunct-directeur krijgt de gelegenheid om aan te tonen dat het bestuur op school en in de pers een lastercampagne tegen hem heeft gevoerd.