Bezoek van dochter Astrid uit Wassenaar is nu niet mogelijk, dus bellen Anneke en Norbert  van Esdonk uit Eindhoven via de telefoon met Astrid.
Volledig scherm
Bezoek van dochter Astrid uit Wassenaar is nu niet mogelijk, dus bellen Anneke en Norbert van Esdonk uit Eindhoven via de telefoon met Astrid. © Kees Martens/DCI Media

Apart Samen: ‘Anderhalve meter, dat valt niet uit te leggen aan de kleinkinderen’

Apart SamenEINDHOVEN - Tijdens de coronacrisis missen veel mensen hun dierbaren omdat zij zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Maar we zijn vindingrijk en het lukt velen om elkaar op afstand te blijven ontmoeten. Zo ook de familie van Esdonk. Zij blijft  via Whatsapp-videogesprekken in contact met hun zus en dochter in Wassenaar.

Voor Anneke en Norbert van Esdonk uit Eindhoven was het tot een paar weken terug de normaalste zaak van de wereld om even langs te gaan bij de kinderen. Het echtpaar van Esdonk heeft drie dochters, waarvan er twee op tien minuten afstand in Nuenen wonen. De derde dochter, Astrid Habraken-Van Esdonk, is tijdens haar studententijd verhuisd naar Leiden en woont inmiddels in Wassenaar. Toch was er ook daar regelmatig bezoek uit Brabant. Door de coronacrisis is dit een stuk moeilijker, vooral omdat er ook kleinkinderen in het spel zijn. 

Gerepatrieerd

,,We hebben onze dochters en kleinkinderen uit Nuenen sinds begin maart niet meer gezien. We gingen toen op vakantie naar Spanje en zouden daar vier weken blijven. Onze jongste dochter Evelien heeft ons nog afgezet op het vliegveld”, vertelt Anneke. ,,Toen in Spanje na twee weken de lockdown werd afgekondigd zijn we gerepatrieerd en bij thuiskomst hebben we twee weken thuisquarantaine in acht genomen.”

Anneke en Norbert hielden tijdens hun eigen ‘lock down’ contact met hun dochters en kleinkinderen via beeldbellen. ,,Dat is leuk, maar beeldbellen werkt vooral goed met volwassenen. De oudste van Linda is twee jaar oud, de jongste is negen maanden. Die oudste ziet oma en opa wel op de telefoon, maar na een minuut is hij de aandacht weer kwijt en loopt hij weg. Hij snapt natuurlijk niet wat er allemaal aan hand is en dat is wel lastig. Een knuffeltje met opa en oma kan nu niet”, aldus Anneke.

Praktisch om de hoek

Dochter Linda, moeder van twee jonge kinderen, beaamt het gemis van haar ouders. ,,Ze wonen praktisch om de hoek, maar ik krijg mijn jongens op hun jonge leeftijd gewoon nog niet uitgelegd wat anderhalve meter afstand is en waarom we niet naar opa en oma kunnen. Afstand is sowieso een dingetje want ik heb ook schoonfamilie in Friesland zitten en ons Astrid, die in Wassenaar woont.”

Quote

Het is lekker weer, we kunnen wandelen, we hebben elkaar en we weten dat het goed gaat met iedereen.

Anneke van Esdonk

Voor Astrid in Wassenaar is de situatie minstens zo lastig. ,,Je denkt wel van: oké, anderhalve meter afstand houden, prima. Dan kan ik toch even langsgaan in Eindhoven en Nuenen. Maar mijn neefjes zijn natuurlijk dolenthousiast als ze mij zien. Wat doe je dan als ze op je af rennen?”, vraagt Astrid zich af.

Ondanks het gemis van kinderen en kleinkinderen maken opa en oma Norbert en Anneke het goed. ,,Het is lekker weer, we kunnen wandelen, we hebben elkaar en we weten dat het goed gaat met iedereen”, relativeert Anneke. ,,En we hebben de Van Haasteren puzzel nog!”, roept Norbert op de achtergrond.