Volledig scherm
Stef Tiersma, thuis op zijn eerste klas bank met het oude bord van station Eindhoven. © DCI Media

Bord Station Eindhoven hangt voortaan in Meerhoven

EINDHOVEN - Voor drie borden waren er liefst 1600 gegadigden. De laatste herinnering aan ‘gewoon station Eindhoven’ was erg populair.

,,Wie kan nou zeggen dat hij altijd eerste klas zit?” Stef Tiersma (35) uit Eindhoven heeft de grap duidelijk al vaker gemaakt. In zijn woning in Meerhoven siert een driezitsbank uit een oude stoptrein de woonkamer. Toen zijn vrienden Bryn Good en Lieke Brouwer onlangs hoorden dat de oude borden van station Eindhoven werden weggegeven, aarzelden ze geen moment. ,,Zo’n bord past natuurlijk precies bij de treinbank van Stef dus hebben we het verhaal op Facebook gedeeld met de gemeente Eindhoven”, aldus Good.

Die gemeente mocht namens ProRail en de NS drie Eindhoven borden weggeven. Animo genoeg want binnen een paar dagen stond de teller op 1600 mensen die graag zo’n naambord wilden hebben. Een ging er gisteren dus naar Stef Tiersma.

Noodrem en bagagerek

Om hem als treinengek te betitelen gaat wat ver maar de woonkamer van Tiersma heeft wel wat weg van een treincoupé. Behalve de driezitter hangt er een noodrem en liggen de gezelschapsspellen in een bagagerek uit dezelfde stoptrein. Een paar jaar geleden voor een paar honderd euro gekocht op een veiling waarvan de opbrengst naar een ontwikkelingsproject ging.

Voor het Eindhoven-bord maakt Tiersma graag nog wat plek vrij maar plannen om de treinverzameling verder uit te breiden heeft hij niet. ,,Ik heb op die veiling ook nog met een treinraam en schuifdeuren in mijn handen gestaan maar daar had ik thuis echt geen plek meer voor. Mijn interieur is altijd wel voer voor leuke grappen. Ik wil nog een keer in de trein mijn voeten op de bank leggen. In de hoop dat de conducteur dan vraagt of ik dat thuis ook doe.”

Op naar 100.000 passanten

Met het weggeven van de borden werd de transformatie van Eindhoven naar Eindhoven Centraal afgerond. Ongeveer tweehonderdduizend euro kostte de nieuwe status waarvan de gemeente ongeveer een kwart betaalde. De komende jaren zal ook het gebied rond ‘Centraal’ flink op de schop gaan. Dankzij de bouw van verschillende enorme woontorens komt er in de stationsomgeving woonruimte voor zo’n 15.000 nieuwe bewoners. Volgens een woordvoerder van ProRail zal het Eindhovense station meegroeien. ,,Nu hebben we dagelijks 65.000 passanten maar over tien jaar zullen dat er zeker honderdduizend zijn.”

Ook volgens burgemeester Jorritsma is de nieuwe status van Centraal eigenlijk pas het begin van een periode waarin het complete stationsgebied op de schop gaat. ,,Een miljardenproject dat niet in een paar jaar klaar is maar de stad heel veel gaat brengen.”