Straatnaambordjes in de Eindhovense wijk Vlokhoven leiden tot heftige kritiek op de gemeente Eindhoven vanwege de onderbordjes 'plaats in Palestina'.
Volledig scherm
PREMIUM
Straatnaambordjes in de Eindhovense wijk Vlokhoven leiden tot heftige kritiek op de gemeente Eindhoven vanwege de onderbordjes 'plaats in Palestina'. © Twitter

Bordjes ‘Stad in Palestina’ in wijk Vlokhoven in Eindhoven worden vervroegd vervangen

UpdateEINDHOVEN - De straatnaambordjes met de toevoeging ‘Stad (of streek) in Palestina’ in de Eindhovense wijk Vlokhoven worden eind maart of begin april vervangen. De omstreden ondertitel verdwijnt dan, eindelijk. De gemeente Eindhoven vervroegt de vervanging in de hoop dat dat voor ‘rust’ zorgt. De operatie kost de stad ‘een paar duizend euro’s’.

Verschillende keren hebben vooral Joodse organisaties en twitteraars de kwestie bij de gemeente aanhangig gemaakt. Zij wijzen erop dat plaatsen als Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth en streken als Samaria en Judea bij Israël horen. Eindhoven werd daarom onlangs nog beticht van anti-semitisme. De gemeente heeft altijd gezegd dat het gaat om het geografische gebied Palestina (met Israël) waar de steden en streken toe behoren. Dat ligt natuurlijk gevoelig omdat dat ook de naam is van de staat die de Palestijnen willen.  Israël en de Palestijnen betwisten elkaar de zeggenschap over het gebied.