Volledig scherm
© Thinkstock

Buurt in Eindhoven wil van KPN-zendmast af

EINDHOVEN - Omwonenden van de KPN-zendmast aan de Croy dicht tegen de wijk Genderbeemd in Eindhoven willen dat de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, de vergunning van deze mast intrekt. De mast zou dan moeten worden afgebroken.

Veel wijkbewoners klagen over oorsuizingen, lawaai in het hoofd en slaapstoornissen, zeggen tegenstanders van het eerste uur Harry Peussens en Walther Denissen. Meer dan tien jaar geleden stapten ze al naar de Raad van State toen de eerste vergunning voor de mast, bestemd voor mobiele tv en DAP-radio, verleend werd. Hun beroep werd ongegrond verklaard, waarna de mast werd gebouwd.

Een paar jaar later kwam er een lichtkunstwerk in te hangen van boven naar beneden langs de drie poten van de mast. KPN zette een paar jaar geleden het lichtkunstwerk uit. Het gevolg van vandalisme, zegt KPN.

Peussens en Denissen schatten kun kansen bij de Raad van State niet heel hoog in. ,,De normen in Nederland voor elektromagnetische straling liggen veel te hoog. Die gaan wij met deze rechtszaak niet omlaag brengen."

De Raad van State krijgt echter steeds meer rechtszaken op tafel van burgers die zich ongerust maken over stralingseffecten in hun woonomgeving. De gemeente Eindhoven ziet geen reden de vergunning in te trekken. Onderzoek uit 2018 van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant laat zien dat de mast aan de norm voldoet, zei een woordvoerster van de gemeente.

Lichtkunstwerk

Peussens beschuldigt de gemeente ook van belangenverstrengeling. Dat heeft te maken met het lichtkunstwerk. Dat heeft een ton gekost. De gemeente heeft daar 20.000 euro aan meebetaald. Aanvankelijk zou de mast midden op het industrieterrein komen waar veel minder overlast is, zegt Peussens. ,,De gemeente wilde echter een lichtkunstwerk erin. De locatie van de mast verhuisde daarom naar een zichtlocatie langs de A2 bij ons. In verband met het vliegverkeer moest de benodigde hoogte ook nog eens omlaag wat meer schadelijke effecten geeft."

Volgens de gemeente is het een gewone subsidie geweest en is van smeergeld en steekpenningen zoals Peussens het noemt geen sprake.

Ook voor een integriteitsonderzoek waar de bewoners op aandrongen vond de gemeente geen aanleiding. Uitspraak volgt.