Voorzitter Albert van Veggel en bestuurslid Dorothé van der Heijden van buurthuis De Rondweg. Medebestuurslid Joop Mateussen ontbreekt om medische redenen.
Volledig scherm
Voorzitter Albert van Veggel en bestuurslid Dorothé van der Heijden van buurthuis De Rondweg. Medebestuurslid Joop Mateussen ontbreekt om medische redenen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Buurthuis De Rondweg in Eindhoven gaat na 46 jaar dicht

EINDHOVEN - Buurthuis De Rondweg in Eindhoven doet te weinig voor de buurt. En daarom moet het op last van het gemeente-bestuur dicht. Op 1 oktober valt het doek.

De afgelopen zesenveertig jaar was ze vrijwel dag en nacht in touw voor De Rondweg, Dorothé van der Heijden. Vrijwillig en dus geheel en al belangeloos. Maar nu valt binnenkort het doek voor dit buurthuis aan de Camphuysenstraat nummertje een in Eindhoven, vlakbij de Eindhovense rondweg inderdaad. En dus dreigt voor Van der Heijden een diep, zwart gat.

,,Het is best moeilijk", erkent de 73-jarige Van der Heijden, in december 2017 door toenmalig wethouder Wilbert Seuren nog benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. ,,Want vooral het argument waarom we dicht moeten, daar snappen we helemaal niets van. We hebben hier al die jaren onze eigen broek op weten te houden, zonder ook maar een centje subsidie te krijgen. En nu moet zo maar de deur op slot."

Het bestuur van De Rondweg huurt het ruime pand waarin het buurthuis is gevestigd van de gemeente tegen een relatief lage huur. Maar het gemeentebestuur heeft de huur per 1 oktober aanstaande opgezegd. De Rondweg voldoet niet aan de voorwaarden die het gemeentebestuur stelt aan de verschillende buurtcentra in de Eindhovense wijken. ,,We doen te weinig voor de buurt", vat Van der Heijden het samen in haar eigen woorden. ,,En daar snap ik helemaal niets van", daarin bijgevallen door voorzitter Albert van Veggel.

Vergrijzen

Ze wijzen er op dat De Rondweg sinds jaar en dag onderdak biedt aan tal van kaart- en biljartverenigingen uit de wijk, de Schrijversbuurt. Van der Heijden: ,,De buurt hier is aan het vergrijzen. Daarom is het hier niet meer zo bruisend als het in het verleden was. En de peuterspeelzaal is ook al gesloten. Maar daar staat tegenover dat De Rondweg nog wel degelijk een functie heeft voor de buurt."

Inmiddels zijn de drie bestuursleden van De Rondweg met een aantal vrijwilligers daarom flink aan het opruimen geslagen. Op 1 oktober gaat de deur dicht, eind dit jaar moet het gebouw leeg opgeleverd worden. ,,En dan, ja wat dan", verzucht Van der Heijden. ,,Ik ben trouwens ook wel benieuwd wat er met dit gebouw gaat gebeuren. Er wordt al gefluisterd dat de projectontwikkelaars wel interesse in deze plek hebben."

Een van de clubs die door de sluiting van De Rondweg op zoek moet naar een nieuw onderdak is de stichting TGT040, de transgendergroep Eindhoven. ,,Spijtig, heel spijtig", zegt voorzitter Evelien Snel van deze groep die begin jaren tachtig van start ging onder de naam T&T, travestie en transseksualiteit. ,,We hebben er al die jaren een gastvrij en vriendschappelijk onderdak gehad. We kregen er op maandelijkse bijeenkomsten alle vrijheid, en dat was voor een stichting als de onze heel belangrijk."

Een zoektocht van TGT040 leverde al snel een andere plek op: in oktober verhuist de stichting naar wijkgebouw Gestel aan de Boccherinilaan. ,,Maar voor veel andere clubs in De Rondweg, die veel meer aan deze locatie gebonden zijn, is het lastig om naar elders in de stad te verhuizen. Dat vind ik toch wel triest, hoor", aldus Snel.