Volledig scherm
Eindhoven Catharinakerk © Fotopersburo van de Meulenhof BV

CDA Eindhoven: Catharinakerk niet achter woontoren verstoppen


EINDHOVEN - Het Stadhuisplein in Eindhoven wordt radicaal overhoop gehaald en verwordt tot een grote chaos. De Catharinakerk en Paterskerk worden verstopt achter woontorens. De CDA-fractie in de Eindhovense gemeenteraad is onaangenaam verrast door de plannen die onder supervisie van Winy Maas gemaakt worden voor de hoge nieuwbouw, onder meer rond het plein. 

Die plannen lazen de raadsleden Rob Gordon en Niels Groot in deze krant. Op de locatie van het huidige stadskantoor tekent het bedrijf van Maas, MVRDV, een mogelijk 160 meter hoge toren, en tegenover het stadhuis werkt GEVA BV aan een 130 meter hoog bouwwerk. Bovendien is eigenaar NedBel nog bezig met een plan voor Begijnenhof 35, naast het huidige kantongerecht. Eerst moet Maas nog wel een stedenbouwkundige visie neerleggen voor het plein. Hij heeft eerder al aangegeven dat hoogbouw, een levendigere plint en kleinere bouwblokken met tussenstraten daarin moeten overheersen. 

Volledig scherm
Deze schets van een nieuwbouwplan voor de noordwand van het Stadhuisplein (eigenaar GEVA BV) in Eindhoven circuleert op internet (skyscrapercity.com). Volgens het CDA komt de Catharinakerk hierbij in de schaduw te liggen. © skyscrapercity.com

De CDA-fractie vreest dat door de 'groteske’ plannen de historische karakteristieken van de Eindhovense binnenstad eraan gaan. Ze vergelijken de ontwikkelingen met het Cityplan van Van den Broek en Bakema: grote autowegen dwars door de stad moesten grote bouwwerken ontsluiten. Dat plan werd destijds stilgelegd na heftige protesten uit de stad. Kunnen we deze nieuwe nachtmerrie nog voorkomen, zo vragen de raadsleden zich af over de plannen voor het Stadhuisplein. Het college zou daarover ook overleg moeten voeren met de Henri van Abbestichting en de stichting Wederopbouw, menen Gordon en Groot. 

Volledig scherm
De Dommel in Eindhoven met op de achtergrond de Catharinakerk. © www.eindhoveninbeeld.com

Bovendien vragen de CDA’ers zich af of er wel een gemeentelijke visie achter de ontwikkelingen ligt. Er is natuurlijk de visie van supervisor Maas, die hij her en der bij presentaties heeft geopenbaard. Maar de gemeenteraad noch de stad is bij het ontwikkelen van die ideeën echt betrokken, schrijven de christendemocraten. Gaat dat nog gebeuren, is een van de vragen? 

Volledig scherm
Inspiratiebeeld uit studie Winy Maas, variant Letter © Gemeente Eindhoven

Toevallig heeft het college van B en W vorige week een 'denkraam ruimtelijke ontwikkelingen’ naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin wordt een en ander aangekondigd als het gaat om overkoepelende visiestukken. Er wordt gewerkt aan een 'verdichtingsstudie centrumgebied’, een vernieuwde woonvisie, een prioriteitennota woningbouw en ‘kaders’ voor bouwplannen. Want, schrijft het college, de ontwikkelingen in nieuwbouw gaan heel snel en veel mensen in de ‘bestaande stad’ zullen er last van hebben. Wellicht dat het ook een antwoord is op de kritiek die in de stad wel te horen is: her en der ploppen nieuwbouwtorens op maar is er wel een overkoepelend idee waar het heen gaat? De vragen van het CDA sluiten daarbij aan. 

Volledig scherm
Catharinakerk Eindhoven © ED