Volledig scherm
De Markiezing, verkiezing van de Markies, van de Club 111 tijdens het carnaval van vorig jaar. © Geert Van Elten

Club 111 houdt carnaval levend in Eindhoven

EINDHOVEN - Club 111 bestaat 44 jaar. Club wat? Voluit 'Stichting Vrienden van de Club 111'. Veel van het gratis toegankelijke carnaval in Lampegat zou niet mogelijk zijn zonder de club.

Club 111 staat niet op de voorgrond bij de optocht, Drie Uurkes Vurraf of het Federatiebal. Maar veel door feestvierders gewaardeerde initiatieven zouden niet (meer) bestaan zonder Club 111. ,,Ons enige doel is het financieel ondersteunen van het openbare en gratis toegankelijke carnaval", zegt voorzitter Leon Kerkhofs. ,,Dat kunnen we doen dankzij onze donateurs, die allemaal 66 euro per jaar bijdragen. Of meer."

In 1976 namen schouwburgdirecteur Ben Ullings en Groot Eindhoven hoofredacteur Frits van Griensven het initiatief tot de 'Carnavals Promotie Vereniging De Club van 111' om het lokale carnaval een financieel steuntje te geven. ,,Inmiddels hebben we ruim 300 donateurs", vertelt bestuurslid Renée van den Hurk. ,,We hebben een wervingscampagne opgezet en hopen deze carnaval op 444 uit te komen."

Wat krijgen de donateurs er voor terug? Allereerst een warm gevoel dat ze carnaval voor iedereen toegankelijk maken. Denk aan de Carnavalsmis in de Catharinakerk of de Markiezing in de tent op de Markt. Bovendien een onderscheiding met het motto Unne goeie raad is duur. Trouw wordt na elf jaar beloond met een bronzen halve maan. 22 jaar met zilver en 33 met goud. En wat is er voor de twaalf donateurs van het eerste uur dit jaar tijdens de Donateursmiddag in het Muziekgebouw uitgereikt door de Stadsprins? Dat willen Van den Hurk en Kerkhofs niet verklappen. Die trouw doet vermoeden dat het een club van oude heren en dames is. ,,De gemiddelde leeftijd ligt nét iets hoger dan die van mij", geeft Van den Hurk toe. ,,Maar sinds we social media gebruiken, neemt het aantal jongeren flink toe." De Ophaaldag, dit jaar op 1 februari in het Stadspaviljoen, is het jaarlijkse blijk van waardering voor alle donateurs. Daar horen ze ook wat er nog meer voor hen in het vat zit. ,,Voor alle duidelijkheid", bezweert de voorzitter, ,,dat mag geen geld kosten, dat zou ten koste gaan van de ondersteuning. Dus hebben we bijvoorbeeld enkele banken bij het altaar gereserveerd voor de Carnavalsmis. Maar als ze niet op tijd komen, vervalt dat weer. Ook kunnen donateurs met voorrang een kaartje voor het Federatiebal en het Bierelfuurke kopen."