Volledig scherm
PREMIUM
Drugslab Hechtel-Eksel. Inzet: Alain (links) en Avik. © Politie

De fatale keuze van drie Brabantse jongens: sterven in een ranzig drugslab

PodcastEen jaar geleden stikten de jonge, Brabantse mannen Avik, Fuat en Alain bij een ‘bedrijfsongeval’ in een morsig drugslab in Eksel. De komende weken verschijnen de eerste twee verdachten in de rechtbank. De Brabantse onderzoeksredactie ging op zoek naar de achtergronden.

Belgische agenten stappen uit hun auto en zien de deur van het bedrijfspand net buiten Eksel op een kier staan. Het is midden in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 januari 2019. Kort daarvoor heeft de meldkamer van de politie in Eindhoven een alarmerend telefoontje ontvangen over de locatie.

,,Er is iets heel ergs gebeurd. Het is uit de hand gelopen daar”, zegt een anonieme man. Vandaar dat de meldkamer in Hasselt is ingeseind. 

Rond 03.45 uur is de politie bij het gebouwtje in het Belgische dorpje, 35 kilometer onder Eindhoven. Een agent wil de deur openduwen, maar dat gaat moeizaam. Een lichaam blokkeert de toegang.

Vlakbij ligt een tweede persoon. Een ruimte verderop treffen ze een derde lichaam aan. Het is een drugslab, al is de term ‘lab’ veel te veel eer voor het ranzige hol.

Een paar uur later verschijnen in Nederlandse en Belgische media de eerste nieuwsberichten over de schokkende vondst. Reacties laten niet lang op zich wachten. ‘Mooi, opgeruimd staat netjes’, typt ene Jan. Hij oogt op z’n Facebookaccount als een gezellige opa maar de drie doden en hun nabestaanden hoeven niet op medeleven te rekenen.

Een vrolijk in de lens lachende Hilde tikt aan de ontbijttafel haar wens onder een Belgisch bericht: ‘Voilà, hopelijk hebben ze een trage dood gekend’.

De meeste vrienden denken dat de drie gaan relaxen

Volledig scherm
Onderzoek bij het drugslab in Eksel, na de vondst van de drie lichamen. Foto Yorick Jansens © BELGA

Vier dagen eerder, donderdag 24 januari. Fuat (23) en Alain (25) uit Eindhoven en Avik (22) uit Valkenswaard pakken wat spulletjes bij elkaar. Ze zijn klaar voor een lucratief weekend een eindje van huis.

De meeste vrienden denken dat de drie gaan relaxen, slechts een enkeling weet wel beter. Aan de andere kant van Brabant is ondertussen een crimineel netwerk actief, met daarin Paul G. Hij is de schoonzoon van de beruchte motorbendeleider Klaas Otto.

Justitie vermoedt dat mannen in dit netwerk aan allerlei touwtjes in de Brabantse onderwereld trekken. Aan de uiteinden bungelen Avik, Fuat en Alain. Het trio rijdt die dag naar het zuiden. Naar het Belgische Eksel.

Wie waren deze drie jonge gasten? Waarom kozen ze voor die gevaarlijke bijbaan als ‘drugskok’? De Brabantse onderzoeksredactie ging op zoek naar antwoorden. Veel familieleden en vrienden houden de boot af.

Ze werden in de nasleep van het incident begin vorig jaar platgebeld door media. Ze lazen opmerkingen over hun dode vrienden van zogenaamd ‘beste maten’. Via familie, goede bekenden van de Eindhovense jongens en enkele mensen die ze beroepsmatig kennen, ontvouwt zich toch een beeld. Iedereen wil anoniem blijven. Er lopen mensen rond die meer over het dodelijke drugslab weten, daar wil je geen problemen mee.

Quote

Ze hebben misbruik van hem gemaakt... hem niet op de risico’s gewezen.

Kennis van Fuat