Volledig scherm
Omdat kleine kwekerijen worden afgedaan met een werkstraf, houden telers er tegenwoordig vaak meerdere bescheiden 'wiethokken’ op na. © Politieteam Waalwijk

Dikke sleutelbos van verdachte leidt politie naar diverse wiethokken in Eindhoven en Helmond

DEN BOSCH - Een fikse sleutelbos, en zijn trotse dikke nieuwe Volvo zorgen er voor dat een man niet alleen voor een bedreiging terecht moet staan. Hij bleek in Eindhoven en Helmond op diverse plaatsen ‘wiethokken’ in bedrijf te hebben.

Even leek het een kleine zaak. In juni van dit jaar meldde zich een Eindhovenaar totaal overstuur bij de politie. Dat deed hij niet graag, hij had een kamertje verhuurd aan een wietkweker. Maar opeens stond er een man binnen met een pistool. En dat was toch een brug te ver.

De politie kwam de dreiger, Murat Y. (30), op het spoor en bij diens arrestatie werd zijn huis doorzocht. Er lag vijftigduizend euro cash plus een uzi-mitrailleur en nog een flink wapen. Voor de deur een pracht van een auto, gloednieuw, die niet betaald kon zijn van een uitkering.

Geen groenfabriek

Dus bleef de politie speuren. Er lag een opvallend dikke sleutelbos en ook bleek hij regelmatig een busje te huren. Dat had zoals zo vaak tegenwoordig een volgsysteem . Op diverse adressen paste een sleutel en zo kwamen er drie kwekerijtjes aan het licht. Geen grote groenfabrieken. Die zijn er tegenwoordig ook veel minder, weet officier van justitie Sandra Kierkels. Als er minder dan vijfhonderd planten staan, doet justitie het af met een werkstraf. “Maar dan moet je geen automatische wapens in huis hebben”.

Advocaat Gertjan Mooren vroeg maandagochtend op een tussentijdse zitting schorsing van het voorarrest van Murat. Kerst is een moeilijke tijd voor huisvaders. Dat snapte Kierkels, maar huisvaders die dit soort dingen doen, weten welk risico ze lopen. De rechtbank was het daar mee eens en houdt hem achter tralies tot half februari de inhoudelijke zitting is.