Wedstrijdbeeld tijdens een recente wedstrijd van Wodan.
Volledig scherm
Wedstrijdbeeld tijdens een recente wedstrijd van Wodan. © Jean Pierre Reijnen

Doek valt voor Eindhovense voetbalclub Wodan

EINDHOVEN - Amateurvoetbalclub Wodan in Eindhoven houdt eind dit seizoen op te bestaan. Voetbalclub Nieuw-Woensel neemt dan de plek van Wodan in op sportpark Eindhoven-Noord.

Het doek valt voor de Eindhovense amateurvoetbalclub Wodan. Het stadsbestuur heeft geconstateerd dat Wodan niet levensvatbaar meer is. Daarom wordt de club aan het eind van het seizoen opgeheven. 

Om de voetballers van Wodan aan het voetballen te houden, en om voetbal op het Eindhovense sportpark Noord te behouden, stelt het stadsbestuur voor amateurclub Nieuw-Woensel te verhuizen van sportpark De Bokt naar sportpark Noord. 

Het bestuur van Nieuw-Woensel is daartoe in principe bereid, aldus Alger Vissers, die namens het Eindhovense  amateurvoetbal deel uitmaakt van de adviesgroep. ,,Maar uiteindelijk moet de ledenvergadering van Nieuw-Woensel daar over beslissen.”

Technisch failliet

Wodan is volgens de adviescommissie 'technisch failliet’. ,,Er is geen geld om bij de bank aan de hypotheekverplichtingen te voldoen, de veldhuur is al een tijd niet meer betaald en er zijn nog andere schuldeisers", aldus Vissers. ,,Daar komt nog bij dat er in feite geen organisatie en nauwelijks nog vrijwilligers zijn. Ook het ledental, dat nu op iets meer dan 400 staat, loopt terug. Het vooruitzicht is gewoon niet best. Er zal nu echt iets moeten gebeuren.”

De commissie heeft daarom aan het stadsbestuur geadviseerd de club aan het einde van dit seizoen op te heffen. Vissers: ,,Maar we stellen wel voor Wodan een zachte landing te laten maken. De club direct opheffen is te rigoureus, dan tref je die meer dan 400 voetballers rechtstreeks in de uitoefening van hun sport.  Een zachte landing biedt bovendien iedereen de kans voorbereidingen te treffen voor een goede nieuwe start in het nieuwe seizoen en de leden van zowel Nieuw-Woensel als Wodan daarbij te begeleiden.”  

Het Eindhovense college van B en W heeft die aanbeveling dinsdag overgenomen  en de beide voetbalclubs daar gisteravond laat van op de hoogte gesteld, aldus wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) van sport. 

Pijnlijk

,,Een hele pijnlijke beslissing, eentje die je niet graag wil nemen”, noemt Steenbakkers dat besluit. ,,Maar tegelijkertijd gaat wel om problemen die al langer spelen en die nu onderhand om een fundamentele oplossing vragen. Een dergelijke keuze moet we als stadsbestuur soms ook maken, hoe vervelend dat voor alle betrokkenen ook is.”

Steenbakkers rekent er op dat zowel Wodan - dat sinds eind vorige week een nieuw bestuur kent - als Nieuw-Woensel zich positief op zullen stellen, en aan de opheffings- en verhuisplannen zullen meewerken. ,,Natuurlijk hebben we ook begrip voor alle emoties die dit besluit met zich meebrengt. Maar uiteindelijk gaat het er wel om dat we iedereen aan het voetballen kunnen houden.”