Drie hommages in drie kunstboeken: van overleden moeder tot de ultieme lijn
EINDHOVEN - Vrijwel gelijktijdig verschenen er drie boeken van kunstenaars uit de regio. De een is een eerbetoon aan ‘het gouden licht’, de tweede een hommage aan een overleden moeder en de derde is een studie naar de lijn.
Delen per e-mail
Het boekje dat Monique Rutten heeft gemaakt is eigenlijk een catalogus, die hoort bij haar tentoonstelling in museum De Wieger in Deurne. Die had al plaats moeten vinden, maar is door corona uitgesteld tot mei. In Van hier tot het gouden licht wordt het werk van Rutten (1963) over het voetlicht gebracht dat zij maakte vanaf 1999. ‘Hier’ is Eindhoven, ‘het gouden licht’ is dat in Valencia, waar ze inmiddels zo’n zeven keer heeft gewerkt en er steeds weer geniet van het goudgele licht.
Veel kinderen
In het keurig vormgegeven boekje schetst Rutten haar werk waarin in eerste instantie de mens centraal staat, maar waar later steeds meer de omgeving een rol speelt. Er wordt ingegaan op het gegeven dat ze opvallend vaak kinderen schildert (ze werkt met kinderen) en hoe belangrijk symboliek is voor haar doeken en bladen.
De teksten duiden op een aardige manier het hoe en waarom van Ruttens schilder- en tekenwerk. Een beetje storend is het wel dat haar teksten naadloos overlopen in die van schrijfster Lisa Hesemans en je dus steeds wisselt tussen persoonsvormen.
Het boek Tjikkie Kreuger, het leven, haar kunst en hierna is een eerbetoon. Een liefdevolle hommage van dochter Amerens Hedwich Kreuger aan haar in 2017 overleden moeder. Twintig maanden verblijft zij in de boerderij in Knegsel, waar de kunstenares jarenlang heeft gewoond en gewerkt.
Amerens wilde - zoals zij schrijft - ‘diep door de rouw heen en voorkomen dat deze pijn van gemis later in mijn leven naar boven zou komen’. In die maanden sorteert, scant en archiveert zij het leven en werk van haar moeder en komt het uiteindelijk tot het boek, een eerder uitgesproken wens van Kreuger, maar die nooit was uitgekomen.
Eerbetoon
Nu dus wel en het is een mooi eerbetoon geworden. Met teksten en veel foto’s van (fotografe) Amerens en daarnaast uitnodigingen van tentoonstellingen, brieven van vrienden en kennissen en citaten en brieven van Kreuger zelf.
Het boek is chronologisch van opzet, wat prettig is, en er is een fijne afwisseling van tekst en beeld. De zo kenmerkende beeldtaal van Kreuger, met de zeer gestileerde figuren, incluis de extreem fragiele ledematen en de omhullende ‘mantels’, het komt uitvoerig aan bod in deze uitgave. En Amerens had het eerbetoon niet beter kunnen afsluiten dan met haar stillevens, gefotografeerd en samengesteld met spullen uit het atelier van haar moeder.
Ad Dekkers
De publicatie De lijn waaiert uit is een goedmakertje. Want eigenlijk had de masterclass die eind 2019 werd gehouden moeten uitmonden in een tentoonstelling. Maar die ging uiteraard niet door.
Die masterclass was opgezet door de Eindhovense Stichting Grafein, die zes kunstenaars heeft gevraagd zich in te laten met het werk van de in 1974 overleden kunstenaar Ad Dekkers en dan vooral met diens verhaal ‘Over de lijn’.
Daarin stelt hij dat een kunstenaar een lijn zo neutraal mogelijk moet weergeven, bij voorkeur een volstrekt abstracte lijn verbeeldt.
De zes kunstenaars hebben, ieder op hun eigen manier, die lijn verwerkt in grafiek, gebruikmakend van de natuur, algoritmes of schaduwen. Van de deelnemers - onder wie Eindhovenaren Leonie van Santvoort en Véronique Driedonks - zijn foto’s opgenomen van de werken, maar ook teksten, en die zijn een zeer waardevolle bijdrage aan dit bescheiden, maar zeer inspirerende boekje. Wat een goedmakertje is het geworden! Resteert de vraag: zit die expositie er écht niet (meer) in?
‘Van hier tot het gouden licht’, Monique Rutten. ISBN 978-90-8312460-5. Expositie in De Wieger in Deurne vanaf 23 mei.
‘Tjikkie Kreuger, het leven, haar kunst en hierna’, Amerens Hedwich Kreuger. Uitgeverij Lecturis, Eindhoven. ISBN 978-94-6226-403-8. Werk is te zien bij Galerie Hans Persoon in Eersel.
‘De lijn waaiert uit’, samenstelling Maria Kapteijns i.s.m. Christel Andrik. Stichting Grafein. ISBN 978-90-8312-006-5.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Iets minder mensen met corona in ziekenhuis in Zuidoost-Brabant, maar de ic’s liggen gewoon vol
EINDHOVEN - Het aantal coronapatiënten in de vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant is ten opzichte van vorige week dinsdag licht afgenomen. Maar de vlag gaat niet uit, want de intensive cares liggen ‘gewoon’ vol. -
Eindhovense Pauline Geven 35 jaar koordirigent: ‘Ik dirigeer met mijn lichaam’
EINDHOVEN - De piano is eigenlijk altijd in haar leven geweest. En ook al liggen de muzikale activiteiten van pianiste en koordirigente Pauline Geven en ‘haar’ zangvereniging Zanglust alweer een jaar stil, toch is ze nog steeds wekelijks in touw voor die club. De onderlinge banden verdienen ook aandacht, vindt de vrouw die al 35 jaar dit koor leidt. -
PREMIUM
Eindhovens Museum koopt werk van leerling Vincent van Gogh, die net als hijzelf de Genneper Watermolen schilderde
Bij de Genneper Watermolen in Eindhoven ontmoetten de twee elkaar, Vincent van Gogh en Anton Kerssemakers. Het was eind oktober 1884 en Van Gogh had net zijn grote studie naar de molen afgerond. De twee werden vrienden en Van Gogh leerde Kerssemakers schilderen. Diens schilderij van de molen is nu gekocht door het Eindhoven Museum. -
PREMIUM
‘Tijdens een autorit verdwaal ik. En soms kots ik er alles uit’: veel patiënten van longarts Aldenkamp houden maanden last van corona
EINDHOVEN - ,,Ik vergeet de kleinste dingen’’, zegt de jonge vrouw tegen longarts Arnoud Aldenkamp van het Catharina Ziekenhuis. Voordat ze in januari corona kreeg, stond ze volop in het leven. Ze liep stage, ging naar school en in het weekend werkte ze in een bakkerij. Maar nu komt ze amper de trap nog op. -
Video
Eindhovens nachtleven in actie voor Rararadio
EINDHOVEN - Meer dan 25 collectieven uit het Eindhovense nachtleven hielpen zondag mee aan een benefietshow om Rararadio ‘on air’ te houden. 11 uur achtereen draaiden Dj’s vanuit de grote zaal van Dynamo om steun te vragen voor het radiostation, dat dinsdagnacht door diefstal werd getroffen.
-
PREMIUMVIDEO
Uitslaande brand verwoest oude stal van boerderij in Deurne
DEURNE - Een uitslaande brand heeft zondagnacht een voormalige stal van een boerderij aan de Riet in Deurne verwoest. De brandweer kon de woning zelf grotendeels redden ook al liep die wel flinke (rook)schade op. Mogelijk kwam er wel asbest vrij bij de brand. De bewoners konden zich op tijd in veiligheid brengen. -
PREMIUM
Door impasse met woonboten gedupeerd diervoerbedrijf is er klaar mee: dwangsom voor Eindhoven dreigt
EINDHOVEN - Diervoerproducent ABZ op bedrijventerrein De Hurk is niet langer van plan om lijdzaam toe te kijken terwijl de Eindhovense gemeenteraad een beslissing over een uitbreiding van het bedrijf voor zich uitschuift. Als de politiek niet snel een knoop doorhakt, dreigt een dwangsom voor de gemeente. -
Online talkshow voor ondernemende vrouwen
EINDHOVEN - Female Tech Heroes houdt op 20 april online de talkshow 'Groei over grenzen’ over internationaal ondernemen. Tijdens deze interactieve talkshow vertellen Judith Heijkoop, CEO van IME Medical Electrospinning uit Eindhoven, en Iris Stoute, mede-oprichter van gameconsole Picoo in Waalre, over hun ervaringen en geven ze tips inzake internationaal zaken doen. Ook vertelt Anastasia de Vries van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over deelname aan handelsmissies en starters regelingen. Aanmelden en meer info op www.hightechcampus.com onder evenementen.