Met het oprollen van een bende die drugs chemicaliën vanuit Polen naar Nederland haalde, viel de politie ook binnen bij zes drugslabs, waaronder een in Zaltbommel .
Volledig scherm
Met het oprollen van een bende die drugs chemicaliën vanuit Polen naar Nederland haalde, viel de politie ook binnen bij zes drugslabs, waaronder een in Zaltbommel . © Bart Meesters

Drugsgesprekken Eindhovense bende ‘gingen over autohandel’

DEN BOSCH - Hoezeer het openbaar ministerie ook denkt een flinke drugsbende te hebben opgespoord: ze zit er helemaal naast. Zelfs de Eindhovense hoofdverdachte Ad van V., die zeven jaar cel hoorde eisen, is volstrekt onschuldig.

Dat was het niet onverwachte betoog van vijf advocaten die dinsdag weerwoord konden geven op beschuldigingen aan het adres van hun cliënten. Eerder eiste officier van justitie Neeltje Keeris straffen tussen de twee en zeven jaar tegen in totaal elf man.

Volgens het OM vormden zeven van hen een bende die verboden chemicaliën vanuit Polen naar Nederland haalde. Na opslag in onder andere Den Bosch, Son en Nuenen werden ze afgeleverd bij klanten , meestal in een drugslab. In drie maanden zag de politie bijna dertig transporten voorbij komen. Op de actiedag kwamen ze zes laboratoria tegen, soms met duizenden kilo’s en liters aan grondstoffen en halffabricaten.

Kan wel zijn, zo zeiden advocaten Marlieke van de Laar, Paul Saris en M. van der Zanden. Maar hun cliënten wisten daar niks van. Stefan H. uit Valkenswaard was gezien als chauffeur, maar wist niet wat hij vervoerde of uitlaadde. Thijs D. uit Eindhoven idem, als hij al juist was herkend. Toon J. stond voor wat huurpenningen toe dat ‘iemand’ een zeecontainer op zijn sloperij zette maar wist niet wat er inzat. Ja, Bram E.. uit Venlo was wel schuldig, erkende Yannick Quint. Hij had zestig kilo MDMA, maar dat was eenmalig, die fout zou hij nooit meer maken. Van een bende wist hij niks.

Zeef

De Eindhovense pleiter Peter van Zon had het duizenden pagina’s tellende dossier zorgvuldig gezeefd. Elke observatie die niet helemaal klopte, toonde aan hoezeer de politie ‘naar mijn cliënt heeft toegewerkt’. Afgeluisterde gesprekken waarin Ad van V. (38) met de Poolse leverancier praatte, gingen niet over levering van chemicaliën maar over autohandel. En dat mensen hem ‘baas’ noemden had te maken met humor, niet met leiderschap van een bende.