Volledig scherm
Dinsdag ondervond het vliegverkeer ook erg veel hinder van de mist. © Foto van de Meulenhof

Eindhoven Airport heeft opnieuw last van dichte mist, vier vluchten geannuleerd

EINDHOVEN - Voor de tweede opeenvolgende dag heeft Eindhoven Airport woensdag te maken met problemen als gevolg van de dichte mist. 's Avonds leidde dat tot de annulering van vier vluchten.

De vliegtuigen die naar Alicante, Wroclaw, Sofia en Boedapest zouden gaan, stijgen woensdagavond niet op. Wanneer het vliegtuig naar Alicante gaat, is nog niet duidelijk. De andere drie geannuleerde vluchten zijn uitgesteld naar donderdagochtend. Judith de Roy, perswoordvoerder van Eindhoven Airport, weet dat ze in de ochtend tussen 7.00 en 7.30 uur opstijgen. ,,Voor vanavond zijn de reizigers met een bus naar een hotelaccommodatie overgebracht. Of de vluchten morgen wel vertrekken, is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden", verduidelijkt ze.

Later op de woensdagavond, iets na elven, is de planning dat er nog twee vliegtuigen van Transavia op Eindhoven Airport landen. Dat zijn vluchten vanuit Málaga en Tel Aviv. Claudia Metz, woordvoerder van Transavia, kan nog niet zeggen of de toestellen in Eindhoven zullen landen. ,,Lukt dat in verband met de mist niet, dan zullen ze omgeleid worden naar Amsterdam.”

Eerder op de avond zouden er vliegtuigen vanuit Boavista (17.35 uur) en Gran Canaria (20.20 uur) in Eindhoven landen, maar die zijn omgeleid naar Schiphol in Amsterdam. 

Eerder op de dag

Tot 15.30 uur leek de plotseling vanuit het oosten opgekomen mist het vliegverkeer niet te deren en kon er normaal geland en gestart worden. Kort na 15.30 uur werd het anders: een vanuit Lissabon binnenkomend vliegtuig van Ryanair moest vanwege beperkt zicht doorvliegen naar luchthaven Köln/Bonn. Ook een vlucht vanuit Gran Canaria werd omgeleid en landde op Schiphol.  

‘Veiligheid voor alles’

Volgens een woordvoerder van de luchtverkeersleiding van Vliegbasis Eindhoven bedroeg het zicht woensdag lange tijd zo'n 750 meter. Hij verwachtte dat dat later op de dag minder zou worden. Om veilig te kunnen opstijgen is minstens 300 meter vrij zicht nodig. Bij het landend vliegverkeer gelden nog strengere normen: dan is minimaal 550 meter zicht vereist. ,,Veiligheid gaat voor alles", aldus de woordvoerder. 

Dinsdagochtend en -avond ondervond het vliegverkeer erg veel hinder van de mist. 's Avonds konden vijf vluchten niet vertrekken; twee binnenkomende vluchten moesten worden omgeleid naar Schiphol. 

Volledig scherm
© Foto van de Meulenhof