Volledig scherm
Eindhoven bevrijdingsfestival Liberation 040 © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhoven viert bevrijding én vrijheid met twee feesten op 21 september

Bevrijding 75 jaarEINDHOVEN - Jarenlang moest Eindhoven het stellen zonder bevrijdingsfeest. Maar op zaterdag 21 september zijn er nu zelfs twee: op het 18 september-plein en het Wilhelminaplein

Liberation 040 beleefde vorig jaar de eerste editie op donderdag 20 september. Het initiatief kwam van leden van het Eindhovense Studenten Corps (ESC), dat daarvoor een stichting in het leven riep. Ook komende zaterdag worden de tenten weer opgeslagen op het 18 septemberplein. ,,Een logische locatie”, zegt Chris Swinkels, voorzitter van de stichting. ,,Midden in het centrum en met die naam.” En met ruimte genoeg. Vicevoorzitter Milou van Mill schat dat er vorig jaar drie- tot vierduizend bezoekers waren, verspreid over de dag. Toen was gekozen voor de donderdag om studenten – die in het weekend vaak naar huis gaan – te verleiden. ,,Maar we willen het nu doen voor alle Eindhovenaren”, vertelt Swinkels. En op zaterdag kunnen we ook eerder beginnen.”

Van 12.00 tot 18.00 uur is er een mix van informatie en muziek. Zo zijn er speeddates met oorlogsveteranen. ,,We zijn heel blij dat zij komen en dat wij als studenten hen iets kunnen teruggeven als dank voor hun inzet”, aldus Van Mill. Ook worden er lezingen gegeven. Daarbij gaat het niet alleen om de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. ,,We willen ook stilstaan bij het belang van vrijheid”, stelt de voorzitter.

De toegang is gratis. Consumptiebonnen kosten 2,30 euro, waarvan 5 cent naar Unicef gaat en 5 cent naar Amnesty International. In de voorverkoop via liberation040.nl is de prijs tot en met vrijdag 1,90 euro. De line up tot middernacht: Snelle, Gers Pardoel, La Fuente, Ben Forte, Marv, Kav Verhouzer, Melissa Janssen, Mavo, Studiobox Soundsystem, Jaimes en Lahave.

En Plein Public

Op het Wilhelminaplein geldt van 16.00 tot 23.00 uur het motto Vier de bevrijding En Plein Public. Ook daar zowel informatie als muziek van The Lighttown Big Band, Miss Betty, Luc Vaesen, Fingerpain & Friends, Groove Foundation en de Hans en Pietje Discoshow. En verder met CKE Eindhoven, Veteranen Café, Stichting Leuk je te Ontmoeten en Firma Nat.

Op het plein wordt een eendaags Café Liberté ingericht, met aandacht voor de bezetting, vrijheid, historie en diversiteit van Eindhoven. Het CKE verzorgt een speciaal kunstproject, het Veteranencafé is van de partij, Barry Wonder met zijn nieuwe boek Bevrijding Woensel, ooggetuigen vertellen en Eindhoven in Beeld toont foto’s van de bezetting en de bevrijding.

  1. Stadsprins Ludovieckus van Lampegat: ‘Dit is fantastisch’
    PREMIUM

    Stadsprins Ludoviec­kus van Lampegat: ‘Dit is fantas­tisch’

    ‘Stadsprins worden in mijn Lampegat is altijd mijn grootste carnavalswens geweest”, vertelt Lowie Teller (55), zoals hij in het gewone leven heet, na het traditionele Carnavalsontbijt daags na het Federatiebal. ,,Ik had het niet meer verwacht tot ik afgelopen september werd gevraagd of ik de nieuwe stadsprins in Lampegat wilde zijn. Ik was overdonderd maar na een vreugdedansje heb ik volmondig ja gezegd.”