Volledig scherm
Ter illustratie © ThinkStock

Eindhovenaar (60) die 'tot seks werd gedwongen' door meisje (15) krijgt 6 maanden cel

EINDHOVEN - Een 60-jarige man uit Eindhoven die ervan verdacht werd een 15-jarig meisje te hebben verkracht op een camping in Luxemburg is vrijgesproken van verkrachting, maar veroordeeld voor ontucht.

De rechtbank stelt vast dat hij seks had met het meisje, maar kan niet bewijzen dat dat onder dwang was. Omdat het meisje minderjarig is, maakte de verdachte zich volgens de rechtbank wel schuldig aan ontucht. De man krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. Ook mag hij twee jaar lang geen contact zoeken of hebben met de toen 15-jarige.

Het meisje en de verdachte kenden elkaar al jarenlang toen de ontucht plaatsvond. In augustus 2017 kampeerden de twee op een camping in Luxemburg. Het meisje verklaarde dat de man haar 's nachts in de caravan heeft verkracht. De man ontkent niet dat ze seks hadden, maar stelt dat juist hij degene was die dat niet wilde. De 15-jarige zou zich volgens hem herhaaldelijk aan de man op hebben gedrongen. Hij zou naar eigen zeggen de ‘handelingen’ op geen enkele manier hebben kunnen voorkomen.

‘Volwassene had overwicht in de situatie’

De officier van justitie gelooft de verklaring van het meisje en eiste 3,5 jaar celstraf voor verkrachting. De rechtbank laat weten dat ook zij het verhaal van de man ongeloofwaardig vindt. ,,Hij had als volwassene het overwicht in de situatie en had moeten en kunnen ingrijpen.” Toch kan de rechtbank de verdachte niet veroordelen voor verkrachting omdat er bij de rechtbank twijfel zou zijn over wat er precies is gebeurd in de caravan.  Verder weegt volgens de rechtbank mee dat het meisje na die nacht ,,nog allerlei activiteiten met de man ondernam en telefonisch contact had met anderen".  Ze maakte volgens de rechtbank pas veel later op de dag bij een medewerker van de camping melding van de gebeurtenissen van die nacht.

Vertrouwenspersoon bij wie ze terechtkon

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er naar eigen zeggen rekening mee dat de verdachte ernstig misbruik maakte van het kwetsbare meisje. ,,Hij liet haar alcohol drinken, bracht samen met haar de nacht door in zijn caravan en had toen seks met haar. Dit terwijl de verdachte zich had opgeworpen als vertrouwenspersoon bij wie het meisje terechtkon. Hij beschaamde dit vertrouwen op grove wijze en moet hiervoor de cel in.” 

De rechtbank legt een deel van de straf voorwaardelijk op om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat.