De in beslag genomen vaten.
Volledig scherm
De in beslag genomen vaten. © Politie

Eindhovenaar van bed gelicht op verdenking van witwassen en vervoer van grondstoffen voor drugs

EINDHOVEN - Een 42-jarige man uit Eindhoven is maandagochtend thuis van zijn bed gelicht en aangehouden, omdat hij wordt verdacht van witwassen. Het huis is doorzocht  op geld, wapens, verdovende middelen en administratie. Dat is in beslag genomen. 

In beslag genomen chemicaliën.
Volledig scherm
In beslag genomen chemicaliën. © Politie.

De man wordt ervan verdacht vorig jaar juli in een loods over de grens bij het Duitse Noordrijn-Westfalen spullen in een bestelbus te hebben geladen. Die spullen zouden bedoeld zijn voor de productie van synthetische drugs. Vervolgens zou hij dat hebben gelost in de buurt van Zaltbommel. 

De Duitse politie heeft op 2 september 2019 de loods doorzocht en honderden vaten met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs, zoals methylethylketon, ethylacetat, aceton en zwavelzuur in beslag genomen. Daarna is het onderzoek door Duitsland aan Nederland overgedragen. 

Eerdere strafzaak

Daarnaast is de man ook als verdachte in beeld gekomen in een ander Nederlands onderzoek van het Landelijk Parket dat al in 2018 op zitting is geweest. Het ging toen ook om de invoer van precursoren, synthetische stoffen waarmee andere stoffen kunnen worden gemaakt. In die strafzaak is al een veroordeling uitgesproken. 

De aangehouden Eindhovenaar is in februari 2018 gezien bij een levering van grondstoffen waarmee synthetische drugs worden gemaakt. Hiervan werd 1500 kilo APAA aangetroffen in een loods in Alphen aan de Rijn en 2525 kilo APAA in verschillende bestelbussen in Lunteren. APAA is een grondstof voor amfetamine. 

De politie heeft bij de doorzoeking van het huis in Eindhoven vandaag beslag gelegd op chemicaliën (voor de productie van synthetische drugs), dure horloges, contant geld in diverse coupures waaronder één biljet van 500 euro, diverse gegevensdragers, verboden wapens en munitie.

Beperkingen

De verdachte zit in beperkingen wat inhoudt dat hij geen contact met derden mag hebben op dat met zijn advocaat na. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

  1. Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

    Kamervra­gen over ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgekne­pen’

    EINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht.